Gometycoon krijgt 14 jaar

Wong Kwong-yu (Huang Guangyu), in 2008 de rijkste man van China, heeft van de rechtbank 14 jaar gekregen voor insidetrading en onwettelijke zakendeals. Hij moet ook 600 miljoen yuan betalen en 200 miljoen aan bezittingen worden in beslag genomen.

Wong Kwong-yu of (Huang Guangyu in het Mandarijn) was de baas van het succesvolle imperium voor huishoudtoestellen Gome. Gome heeft meer dan 1200 verkoopspunten in meer dan 200 steden. Hij had Gome gesticht in 1987. In 2008 was de toen 40-jarige Won China’s rijkste persoon, volgens de Hurunlijst.
In november 2008 werd hij door de politie opgepakt wegens het manipuleren van de beurs. Het onderzoek dijde uit naar regeringsambtenaren en politie die financiële misdaad moeten bestrijden. Ook de zaak van de corrupte burgemeester van Shenzhen zou een link naar zijn dossier bevatten. Ondertussen heeft Gome geprobeerd zich van Wong te distantiëren, onder meer door een nieuwe voorzitter aan te duiden en het toelaten van Bain voor een kwart van het kapitaal, een deal van 418 miljoen $. Wong is meer dan een jaar aangehouden geweest en verscheen voor de rechtbank in april. De geldstraf die nu opgelegd werd, is de grootste uit de geschiedenis van de Volksrepubliek. Xu Zhongmin, die eveneens terechtstond wegens het lekken van inside-informatie, kreeg 3 jaar en Wongs vrouw 3,5 jaar.
Met de superstraf is nu wel het doek gevallen over het Volksrepubliekluik in de zaak van de ex-Gomebaas, maar voor hem is de kous daarmee niet af. Ook het gerecht uit Hongkong wil hem dagvaarden voor analoge feiten gepleegd in Hongkong. Wong, die nog één vierde van het Gomekapitaal bezit, heeft nog vanuit de cel de benoeming van de Baindirecteuren proberen te verhinderen. Wordt vervolgd.
Bron: SCMP, China Daily, Shanghai Daily
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar