Grensoverschrijdende elektronische handel in China krijgt impuls van de overheid (UPD)

China krijgt meer pilot-zones voor grensoverschrijdende elektronische handel. Dit moet online transacties bevorderen en het concurrentievermogen van China wereldwijd versterken.

Tijdens de vergadering van gisteren heeft het kabinet besloten om in meer steden pilot-zones in te stellen voor grensoverschrijdende e-commerce.

Van proefproject …

De keuze valt op gemeenten met een goede infrastructuur en potentieel voor de ontwikkeling van dat soort handel. In 2015 is de regering met een proefproject begonnen in Hangzhou, de hoofdstad van de kustprovincie Zhejiang. Begin 2016 mochten Shanghai, Tianjin en Chongqing volgen.

naar landelijke toepassing

Er zijn op dit ogenblik 13 van dergelijke zones waar wordt geëxperimenteerd met grensoverschrijdende online handel. Het aantal wordt nu uitgebreid en sommige van de opgedane ervaringen zullen in het hele land een toepassing krijgen. Een stuk in de China Daily noemt als voorbeelden: ‘online service platforms voor douane-inklaringen, logistiek, terugbetaling van belastingen en offline industrieterreinen met dienstverlening voor de hele industrieketen’.
Premier Li Keqiang vindt ‘de gezonde ontwikkeling van grensoverschrijdende elektronische handel’ erg belangrijk. ‘China moet met de tijd mee en wil alle kansen benutten. De e-commerce heeft een grote toekomst’. De regering verwacht hiervan een gunstige invloed op het ondernemingsklimaat, de groei en de werkgelegenheid. Daarom vraagt Li dat ‘goede ervaringen en praktijken worden verspreid en gekopieerd’.

Bedrijvig

Het ministerie van Handel heeft uitgerekend dat in 2016 Chinese bedrijven voor de sector wereldwijd 220 landen en regio’s bereikten. Intussen is China wereldwijd marktleider op het gebied van grensoverschrijdende online handel. De verkoop stijgt tegen een hoog tempo. Daarbij waren 20.000 bedrijven betrokken. Zo’n 400 third party platforms werden gecreëerd. Die ‘platforms van derden’ zijn magazijnen en containerlaadstations die diensten aanbieden aan de koper of verkoper van goederen. Zo’n dienst kan het zogenaamde ‘fulfilment’ zijn. Ze halen op afroep het juiste pakje uit de voorraad, maken het klaar voor verzending en bezorgen het aan de koerier of distributiedienst.

Consumentenvoordeel

Dank zij de grensoverschrijdende elektronische handel kunnen consumenten direct en veilig kopen van internationale groothandelsbedrijven. De transactie verloopt onder toezicht van de Chinese douane. E-commerce bedrijven met een vergunning mogen goederen uit het buitenland laten komen en ze opslaan in ‘bonded warehouses’ in de pilot-zones. In die entrepots worden niet ingeklaarde goederen opgeslagen.

‘Tax free shopping’

Sommige categorieën consumptiegoederen zoals gezondheidsproducten en cosmetica kun je online kopen en direct van de entrepots, afhalen. Zo is het mogelijk geen of zeer weinig invoerrechten te betalen. In april 2016 had de regering aangekondigd dat ze hieraan een einde wilde maken of de praktijk in elk geval zou beperken, met een strenger belastingsysteem. Op die manier zou de concurrentie tussen online en klassieke importeurs eerlijker worden gemaakt. Dit plan is intussen al twee keer uitgesteld.  (upd) Het ministerie van Handel heeft de invoering van de strengere regels vandaag nog een keer uitgesteld tot eind 2018, om de binnenlandse consumptie verder te stimuleren.

Bedrijfsvoordeel

Belastingtechnisch is het voordeel dat de invoerrechten en heffingen voor invoer niet onmiddellijk bij aankomst in China betaald moeten worden. De bedrijven betalen uiteraard invoerrechten als ze hun producten aan de consumenten verkopen. Het grootste voordeel van deze zones voor de online handel is dat de reactiesnelheid sterk omhoog gaat.

Toezicht

De regering is van plan om de administratieve activiteiten op dit vlak te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Ze zal enerzijds de dienstverlening verbeteren, anderzijds het ‘compliance oversight’ versterken. De overheid zal dus deze specifieke bedrijvigheid ondersteunen, maar ook beter toezicht houden op de naleving van wet- en regelgeving. De regering beseft hoe belangrijk het is ondernemingen te laten werken volgens de normen, standaarden en regels die ze heeft opgesteld.
Bronnen: Xinhua, China Daily, nl.expres.live, South China Morning Post, dfbonline.nl (De Financiële Begrippenlijst online), Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *