Groei defensiebudget China neemt af in 2019

China zal dit jaar 1,19 biljoen yuan uitgeven aan defensie. Dat komt overeen met 156 miljard euro. Het defensiebudget zal dit jaar met 7,5 % groeien, vorig jaar was dat 8,1 %.

defensiebudgetDe woordvoerder van het Volkscongres, Zhang Yesui, heeft het budget voorgesteld en verantwoord op de Algemene Vergadering van de Chinese wetgevende instelling.

Beperkte toename

De voor 2019 voorziene toename van 7,5 % is kleiner dan die van 2018 die 8,1 % bedroeg. Ook in de twee jaren daarvoor is het defensiebudget niet met groeipercentages van dubbele cijfers voor de komma gestegen. De toename van het Chinese defensiebudget is al vier jaar kleiner dan 10 procent. Van 2011 tot en met 2015 groeiden de uitgaven voor defensie nog met dubbele cijfers.

Modernisering en ook hier hervormingen

Beijing blijft het nodig vinden om het leger te moderniseren. Hoewel China meer en meer geavanceerde wapens maakt houdt het een grote achterstand ten opzichte van andere grote landen, zoals de VS. Het moet nog massa’s verouderd materieel vervangen. Aan de verbetering van wapensystemen en uitrusting is het afgelopen jaar verder gewerkt. Volgens luitenant-generaal He Lei, voormalig topman van de Academie van Militaire Wetenschappen, is er daarnaast vooral geld gegaan naar de herstructurering van het leger. Ook in militaire training en het welzijn van de troepen heeft de regering meer geïnvesteerd. Verder geeft China steeds vaker geld uit voor zijn deelname aan operaties van de VN ter beveiliging van vaarroutes en bij reddingsacties en vredeshandhaving.

‘Redelijk en aangepast’

Zhang Yesui, de woordvoerder van het Volkscongres, noemde de verhoging van het defensiebudget ‘redelijk en aangepast’.  ‘We geven meer uit om de veiligheid van het land beter te beschermen en te werken aan een hervorming met Chinese kenmerken van het leger’, zei Zhang nog. De uitgaven aan defensie zijn volgens Beijing louter bedoeld voor de verdediging van de soevereiniteit, veiligheid en territoriale integriteit. De defensie van China vormt geen gevaar of bedreiging voor andere landen, benadrukt de Chinese regering.

Geostrategisch

Luitenant-generaal He Lei verwijst naar de internationale strategische situatie. In dat kader is de aanpassing van het defensiebudget volgens hem terecht. He Lei geeft echter de verzekering dat ‘de Chinese regering altijd let op de correcte omvang van de legeruitgaven’. Met andere woorden: China is niet van plan zich tot een wapenwedloop te laten verleiden. Geruchten van zogenaamde experten over een programma om zes vliegdekschepen te produceren moeten met een korrel zout of met enig wantrouwen worden geconsumeerd. Op dit moment heeft China één omgebouwd oud sovjet-vliegdekschip en één zelfgebouwd schip dat nog in de testfase verkeert. Een uitbreiding hiervan tot een marine-onderdeel dat de tegenhangers uit de VS partij zou kunnen geven zou erg duur zijn. Het is zeer de vraag of het met een dergelijke besteding is dat China zijn landsverdediging wil veiligstellen.

In context

De woordvoerders van de Chinese regering en van het leger stippen aan dat het defensiebudget in 2018 maar 1,3 % van het bruto binnenlands product bedroeg. De andere grote landen geven meer dan 2 % uit (Dat is inderdaad de zogenaamde NAVO-norm). ‘De VS zal met zijn 716 miljard dollar (633 miljard euro) ruim vier keer meer uitgeven in 2019 dan China en wij hebben de op een na grootste economie ter wereld’, voegt Beijing daaraan toe. ‘Bovendien zijn onze militaire uitgaven per hoofd van de bevolking slechts ongeveer één negentiende van de Amerikaanse’.

Vredesbeleid

defensiebudget

Chinese blauwhelm bij training in Congo

De Chinese visie is echter dat je vooral naar het internationale beleid van een land moet kijken. Dat is nog belangrijker dan zijn macht en de omvang van zijn leger. China heeft een defensief militair beleid en het ontwikkelt zich op vreedzame wijze, aldus Beijing. Het land streeft altijd bemiddeling na en internationale actie die strikt in het kader van de Verenigde Naties blijft. Daarom stelt luitenant-generaal He Lei zelfs dat ‘de groei van het Chinese defensiebudget ten goede komt aan de wereldvrede’.

Xinhua, South China Morning Post, Global Times, Dagblad van het Noorden

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Groei defensiebudget China neemt af in 2019

  1. Komt door groot aantal ontslag van verouderde soldaten. Hoeveel uitgave voor het verhuren van legerbasis in het buitenland?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *