Groei tijdens eerste kwartaal: +6,4%

De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal aan met 6,4%. Alle grote economische indicatoren tonen beterschap Als verklaring wordt gegeven dat de regeringsmaatregelen tegen een verslappende conjunctuur resultaat beginnen op te leveren.

De gebruikelijke door Reuters geraadpleegde specialisten hadden een groei voorspeld van 6,3% en het werd uiteindelijk 6,4%. Privé-investeringen stegen met 6,4%, de algemene vaste investeringen met 6,3%; de handel versnelde met 8,7% in maart en de tertiaire sector groeide met 7%. Nu maakt de sector 57% uit van het bnp. Het verbruik droeg in de normale maand maart 65% bij tot de economische groei.

De autoverkoop ging ‘maar’ met 2,6% achteruit in maart en dit tegenover een daling met 5,3% tijdens de eerste twee maanden. Dat er terug in infrastructuur wordt geïnvesteerd, wordt bewezen door het groeicijfer van de staalproductie met 10% en dit bij cement met 22%. Daardoor werd tijdens K1 11,8% meer in vastgoed geïnvesteerd terwijl dat 9,5% bedroeg gedurende 2018.

Het financieel systeem injecteerde tijdens het eerste kwartaal 8,2 biljoen yuan krediet. Dit losser maken van het krediet was gericht op een verslappende conjunctuur als gevolg van de dreiging met een handelsoorlog door de Verenigde Staten. Dat president Trump begin maart aankondigde dat er geen nieuwe heffingen kwamen zolang de onderhandelingen duurden, heeft wellicht ook bijgedragen tot optimisme en de goede cijfers van maart.

Reacties

Experts menen dat de economie een bodem bereikt heeft en dat de stimulering van de uitgaven en de lossere monetaire politiek vruchten beginnen af te werpen. Ook het IMF heeft zijn groeiprognose voor China met 6,3% dit jaar iets hoger bijgesteld. Het IMF verwacht nog dat de Chinese groei dit jaar 30% bijdraagt tot de wereldwijde economische groei. Hoofdeconomist Greater China Ding Shuang bij Standard Chartered gelooft dat indien er een overeenkomst met de VS wordt getekend, dat de groei in de volgende kwartalen nog hoger zal zijn. Hij denkt al dat dan fiscale uitgaven weer meer zullen worden afgeremd. De Chinese Nationale Bank heeft overigens al benadrukt dat gezien de groei duurzaam is er geen nood bestaat aan een stormvloed van monetaire stimulansen.

Niettemin heeft voorzitter Li Yonghui van een van de grootste P2P-platformen Fincera zijn beklag gedaan dat KMO’s/MKBs onvoldoende aan de bak komen in het officieel kredietsysteem. Premier Li Keqiang ijvert er voor dat de 5 grote staatsbanken hen meer kredieten verstrekken. Daarnaast zal het State Financing Guarantee Fund dit jaar leningen met waarborg verstrekken aan minstens 100.000 KMO’s/MKBs. Woordvoerder
Yuan Da van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft er het volste vertrouwen in dat China dit jaar zijn doelstreelingen bereikt niettegenstaande de tegenwinden. Het Economisch Dagblad beweert dat deze plancommissie werkt aan een programma om de aanschaf van auto’s, huishoud- en elektrische toestellen.

China Daily, SCMP, FT,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *