Groene energie met nieuwe technologieën

China heeft zijn eerste thermische zonnecentrale met grootschalige opslagcapaciteit opgestart in Delingha, provincie Qinghai. Het gaat om een centrale van 10 megawatt. Ook de grootste getijdencentrale ter wereld is opgestart. Het gaat om doorbraken in groene energie.

groene energieBuiten China zijn er nog twee dergelijke centrales in de wereld, één in de VS en één in Spanje. De centrale vangt zonnewarmte op en bewaart die tot er elektriciteit geproduceerd gaat worden. Het gaat dus niet om klassieke zonnepanelen die elektriciteit leveren, maar om het opvangen van de warmte. Die zorgt voor een hete vloeistof die bewaard kan worden tot ze in een generator stroom produceert. De basistechnologie is over een periode van zes jaar ontwikkeld. De warmtewisseling gebeurt via gesmolten zout, waarvan de opslag technologisch erg moeilijk is. Gesmolten zout kan over een breed scala temperaturen gebruikt worden en dat maakt de warmtewisseling gemakkelijker en het energieverlies lager.
De centrale met energieopslag heeft als voordeel dat men de energie kan opvangen wanneer de zon schijnt, maar elektriciteit kan produceren op een ander moment, in functie van de vraag. Daardoor is het niet meer nodig een klassieke centrale als back-up te hebben.
Een centrale van 10MW is relatief klein; kerncentrales hebben een vermogen van 100 keer meer. Maar zonne-energie is bijna onbeperkt ter beschikking, en zeker in woestijnachtige gebieden in China. Tegen 2050 zal thermische zonne-energie wereldwijd instaan voor meer dan 10% van het totale elektriciteitsverbruik.
groene energieOndertussen vordert ook een ander vernieuwend project voor groene energie. De eerste modulaire getijdencentrale met een capaciteit van 3,4 megawatt ter wereld is opgestart nabij het eiland Xiushan in Zhoushan, provincie Zhejiang. Voor de kust van de provincie Zhejiang zijn de getijden erg sterk; ze leveren de helft van alle potentiële Chinese getijdenenergie. Binnen Zhejiang is nog 96% geconcentreerd in Zhoushan.
Tot nog toe had de grootste getijdencentrale ter wereld, in het Verenigd Koninkrijk een capaciteit van 1,2 megawatt. China zelf bleef steken op 0,3 megawatt. De nieuwe centrale telt zeven modules waarvan er al twee elektriciteit genereren. Wanneer ze volledig draait zal ze stroom leveren aan 2.000-3.000 gezinnen. De centrale is ontworpen om orkanen en golven van 4 meter hoog te weerstaan.
Bron: Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *