Grootste ketelhuis op steenkool in Beijing dicht

Het grootste ketelhuis voor stadsverwarming met steenkool van Beijing is gisteren dichtgegaan. De sluiting van de ketelhuizen verloopt gefaseerd en is een van de maatregelen die de overheid van de Chinese hoofdstad neemt om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Ontmanteling ketelhuis: transportband voor kolen gaat eruit.

Ontmanteling ketelhuis: transportband voor kolen gaat eruit.


Het ketelhuis had een capaciteit om 80 ton stoom per uur op te wekken. Het leverde meer dan een vijfde van de totale stadsverwarming met steenkool. De fabriek leverde aan 20.000 stadsbewoners en aan een bedrijf voor spoorwegmaterieel. Het gebouw ligt vlak bij de bekende Marco Polobrug in de wijk Fengtai. Drie ketels die op gas werken moeten ter vervanging worden geïnstalleerd. Het werk moet klaar zijn tegen november als het centrale verwarmingssysteem van de stad met het oog op de winter weer in gang wordt gezet. Het ketelhuis dat gesloten is verbruikte jaarlijks 40.000 ton steenkool en veroorzaakte in die periode telkens een uitstoot van 54 ton zwaveldioxide, 57 ton stikstofmonoxide, 45 ton stof en 1 ton vluchtige organische verbindingen.
In april stelde Beijing het plan op om tegen het eind van dit jaar alle ketelhuizen op steenkool in de stadswijken dicht te laten gaan. Tot nog toe zijn ook drie van de vier grote steenkoolcentrales voor elektriciteitsopwekking gesloten. Volgend jaar komt de laatste van dat soort centrales aan de beurt. Ook die bedrijven zullen overschakelen op gas. Het doel van Beijing is om het jaarlijkse totale verbruik van steenkool dit jaar nog te verminderen tot 15 miljoen ton. Het streefdoel voor 2017 is een reductie tot 10 miljoen. Een minpunt blijft het feit dat de ene fossiele brandstof, gas, de andere, kolen, zal vervangen. Voor de inwoners van Beijing zal het echter een stap voorwaarts zijn naar meer dagen van minder vervuilde lucht. De stapsgewijze vermindering van de steenkoolconsumptie sluit ook naadloos aan bij de nationale trend in China die er een is van een duidelijke keuze voor niet-fossiele brandstoffen, gepaard aan een terugdringen van de fossiele.
Xinhua, www.chinadialogue.net, China DailyAsia, dewereldmorgen.be, globalresearch.ca, japanfocus.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *