Grootste zonnepanelen centrale in Qinghai

Naast de Longyangxia Dam werden in twee fasen miljoenen zonnepalen geplaatst. Het 27 km2 grote park bevindt zich op het Tibetaans plateau in Qinghai.  Het kan 850 MW energie opwekken, goed voor 200.000 gezinnen.

De NASA heeft in 2013 en vorige maand foto’s vrijgegeven van de zonnepanelencentrale naast de Longyangxia Dam. Het park is volgens de NASA uitgegroeid tot een oppervlakte van 27 km,  bijna de oppervlakte van Macao. De zonnepanelen kunnen 850  MW schone energie leveren, voldoende om 200.000 gezinnen van stroom te voorzien. In 2013 was het station volgens Wikipedia 9 km2 groot en had een capaciteit van 320 MW. De tweede fase uit 2015 werd volgens de online encyclopedie uitgebreid met 14 km2 waardoor het ’s werelds grootste PV-elektriciteitscentrale werd met 850 MW aan capaciteit. De kosten van de centrale bedragen 6 miljard en wordt uitgebaat door het staatsbedrijf  Huanghe Hydropower Development.

Plannen

Recentelijk kwam een centrale in de stad Cixi  (Zhejiang) in het nieuws. 300 ha zonnepanelen bedekten er een viskwekerij. Volgens Xinhua kan deze centrale stroom leveren aan 100.000 gezinnen. In september meldde  Bloomberg dat een PV-station met 6 miljoen zonnepanelen in aanbouw was in A.R. Ningxia. Dit station zou een capaciteit van 2GW hebben.
Feit is dat China tot de grootste producenten behoort van elektriciteit opgewekt door zonne-energie. De totaal geïnstalleerde capaciteit bedraagt 77 GW. Hoe succesvol China ook is, toch laat de verbinding met het elektriciteitsnetwerk nog te wensen over. De zonnecentrales leverden vorig jaar 66 GW van de Chinese elektriciteit of nauwelijks 1 % van de totaliteit. China heeft plannen om de 11% elektriciteit die nu uit schone energie wordt gehaald tegen 2020 te verhogen tot 20 %. De regering wil daar 2500 miljard yuan in investeren.
Bronnen: SCMP, Wikipedia, The Guardian
Zie ook: You Tube

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *