Grote schoonmaak op Chinese beurs

De Chinese beurswaakhond China Securities Regulatory Commission (CSRC) is een onderzoek gestart naar een aantal makelaars. CSRC zocht ook eerder al remedies voor de scherpe beursval in dezelfde richting.

Kleine beleggers bij CITIC

Kleine beleggers bij CITIC


Vier van de grootste Chinese beursmakelaars hebben laten weten dat CSRC tegen hen een onderzoek geopend heeft wegens “het niet correct nagaan van de identiteit van hun klanten”. Om de beursval af te remmen is het aan de belangrijkste aandeelhouders en de directeuren van bedrijven voorlopig verboden nog aandelen te verkopen. Vermoedelijk is dat toch gebeurd, met passieve medewerking van de makelaars. De makelaars werken voorlopig verder en hebben medewerking aan het onderzoek beloofd.
In een aparte mededeling maakt Xinhua bekend dat acht personeelsleden van Citic Securities, de grootste Chinese makelaar verdacht worden van “illegale handel”. Ook personeelsleden van CSRC zelf zijn bij de zaak betrokken. Met illegale handel wordt allicht handel met voorkennis bedoeld. Citic zelf zei aanvankelijk dat het niet op de hoogte gebracht is, maar volgens de krant SCMP zijn intussen ook twee topkaders van het bedrijf opgepakt.
In juni hebben CSRC en de politie al stappen ondernomen tegen “kwaadaardig shortselling”. Het gaat in dit geval om het verkopen op grote schaal van aandelen die men niet bezit met de bedoeling de toekomstige aankoopprijs te laten kelderen. Een aantal makelaars kreeg in dat verband gedurende drie maanden het verbod om nog nieuwe rekeningen te openen voor margin trading (het speculeren met geleend geld). Er is ook al onderzoek gedaan naar “spoofing”. Dat is een techniek waarbij men per computer grote aantallen koop- of verkooporders geeft en die op de laatste seconde annuleert; het kost niets maar creëert wel een verkeerde indruk.
CSRC heeft de media ook gewaarschuwd dat er geen valse geruchten verspreid mogen worden. Tegen Wang Xiaolu, een journalist van het onafhankelijke blad Caixin is een onderzoek geopend: hij zou valse informatie verspreid hebben om de speculatie op termijn van medeplichtigen te ondersteunen. Einde juli publiceerde hij een artikel waarin hij beweerde dat CSRC zijn steunmaatregelen voor de beurs zou stopzetten; het artikel werd dezelfde dag tegengesproken door de woordvoerder van CSRC. Caixin verklaarde dat het veel belang hecht aan objectieve berichtgeving en dat het indien gevraagd zal meewerken aan het onderzoek.
In een commentaar stelt het persagentschap Xinhua dat er blijkbaar veel verkeerd loopt op de beurs. “De beurs mag geen plaats zijn waar de regels niet tellen, en iedere persoon of organisatie die de wet overtreedt zal gestraft worden”. Er wordt momenteel gewerkt aan een amendement op de Aandelenwet zodat illegale praktijken ingeperkt en de belangen van kleine aandeelhouders beter beschermd worden.
Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Global Times
Eerdere artikels over de beurs http://www.chinasquare.be/achtergrond/overal-paniek-op-de-beurs/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/de-chinese-beurscrash-vraag-en-antwoord-2/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/de-chinese-beurscrash-vraag-en-antwoord-1/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/economiefinancies-actueel/nieuwe-maatregelen-om-orde-op-de-beurs-te-scheppen/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/economiefinancies-actueel/chinese-beurs-blijft-erg-volatiel/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/beurscrash-china/

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Grote schoonmaak op Chinese beurs

  1. “CSRC heeft de media ook gewaarschuwd dat er geen valse geruchten verspreid mogen worden.” Hier wil ik toch een kanttekening bij plaatsen.
    Als in de op een na grootste economie ter wereld, de muntsoort wordt gedevalueerd en de beursaandelen met 30% of meer crashen, waar kleine beleggers zwaar gedupeerd worden, dan is een eerste vereiste dat de top-verantwoordelijke, Xi, uitvoerig uitleg geeft over de gang van zaken en de maatregelen die hij heeft getroffen.
    Het uitblijven van deze uitleg ontlokt commentaren en analyses die zeer gemakzuchtig als roddel en geruchten worden uitgelegd. Maar de bron van dit alles is de hermetisch gesloten top van de CCCP

  2. Aan Huub: ik weet niet of je gelijk hebt. De Chinese centrale bank en de beurswaakhond hebben correct gecommuniceerd.Hadden de premier en de president zelf moeten tussenkomen? Ja, voor iets zeer belangrijks. Maar hoeveel Chinezen liggen wakker van de devaluatie (zeer weinig) of van de beurs (iets meer)? Vergelijk het met onze situatie: Heeft de premier gereageerd op de beurscrash bij ons vorige maandag? Ken jij één politicus die uitgelegd heeft waarom het nodig is heel Europa collectief te verarmen door de euro 15% in waarde te doen devalueren?
    Maar je hebt gelijk, de top en de media in China hebben weinig over de beurs en de devaluatie gezegd. Mijn gok is dat ze geschrokken zijn van de gebeurtenissen en men het eerst intern wil eens worden over de analyse en de verdere strategie.
    Wat de censuur in dit geval betreft denk ik dat het op korte termijn nuttig is , maar op lange termijn gaan ze moeten leren het zonder te doen.

  3. Of de RMB gedevalueerd is of niet hangt af tegenover welke munt(en) je wil vergelijken. Als we de waarde van de munten van de belangrijkste handelspartners van China met de RMB vergelijken (in gewicht en in fluctuatie) over een jaar, dan krijgen we een heel andere beeld. Ik heb zelf de oefening niet gemaakt, maar alles wijst erop dat de RMB gestegen is de laatste 12 maanden. De recente aanpassing heeft voor China de volgende effecten:
    1. Verbeteren van de concurrentiekracht met het buitenland
    2. Delokalisatie van productiecapaciteiten naar omringende landen vertragen. Doordat de concurrentiekracht gestegen is, zal er meer vraag zijn naar productiemiddelen.
    3. Binnenlande consumptie verhogen. De laatste tijd reizen veel Chinese toeristen naar het buitenland om van alles in te kopen. Dit is het tegenovergestelde van het stimuleren van de binnenlandse consumptie.
    4. De RMB meer marktconform maken. Voor de aanpassing zegt de markt dat de RMB overgewaardeerd is zowel onshore als offshore.

  4. Of de RMB gedevalueerd is of niet hangt af tegenover welke munt(en) je wil vergelijken. Als we de waarde van de munten van de belangrijkste handelspartners van China met de RMB vergelijken (in gewicht en in fluctuatie) over een jaar, dan krijgen we een heel andere beeld. Ik heb zelf de oefening niet gemaakt, maar alles wijst erop dat de RMB gestegen is de laatste 12 maanden. De recente aanpassing heeft voor China de volgende effecten:
    1.Verbeteren van de concurrentiekracht met het buitenland
    2.Delokalisatie van productiecapaciteiten naar omringende landen vertragen. Doordat de concurrentiekracht gestegen is, zal er meer vraag zijn naar productiemiddelen.
    3.Binnenlande consumptie verhogen. De laatste tijd reizen veel Chinese toeristen naar het buitenland om van alles in te kopen. Dit is het tegenovergestelde van het stimuleren van de binnenlandse consumptie.
    4.De RMB meer marktconform maken. Voor de aanpassing zegt de markt dat de RMB overgewaardeerd is zowel onshore als offshore.

  5. In deze context zou ik niet weten waarom dit een collectieve verarming zou zijn. De VS, Japan en de EU hebben reeds een echte devaluatiepolitiek doorgevoerd sinds 2009. Op lange termijn blijft de RMB een aantrekkelijke munt met een groot stijgingspotentieel. Het stijgingspotentieel is een voorwaarde voor het succes van de internationalisering van de RMB, want investeerders willen een munt in portefeuille houden die minstens waardevast is en nog beter in waarde stijgt over de lange termijn.
    Tenslotte wil ik benadrukken dat er een verschil is tussen monetair en budgettair beleid met elk een andere verantwoordelijke aan de top.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *