Guangdong op weg naar een hoogwaardige ontwikkeling

Gouverneur Wang Weizhong van zwaargewicht provincie Guangdong heeft een balans opgemaakt van de voorbije 10 jaar. Hij had het zowel over de stijging van het brp, de vooruitgang qua innovatie, de nijverheidsclusters, de samenwerking met Hongkong en Macao, de energie intensiteit en het milieu. 

Centrum Guangzhou met middenin de Canton Tower van Nederlandse architecten Foto China Daily Disclaimer

Gouverneur Wang Weizhong vindt dat zijn provincie Guangdong de voorbije 10 jaar belangrijke stappen heeft gezet op weg naar een hoogwaardige ontwikkeling. Het brp steeg op 10 jaar tijd met 7 biljoen tot 12,4  biljoen yuan. Shenzhen staat in Azië vierde qua economisch gewicht. De steden Foshan en Dongguan hebben na Guangzhou en Shenzhen eerder, nu ook een economie van meer dan één biljoen bereikt.

Tijdens de voorbije 10 jaar heeft de provincie voortdurend het maakwerk versterkt en de wetenschappelijk technologische innovatie. Grote hervormingen werden verricht zoals qua digitaal bestuur en het zakenklimaat. De provincie beschikt nu over zeven nijverheidsclusters met een productie van meer dan één biljoen yuan elk. Daartoe behoren onder meer elektronische informatie van de nieuwe generatie, groene petrochemie en slimme huishoudelijke apparaten. Er werd voortdurende vooruitgang gemaakt bij de uitbouw van zowel het Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area internationale innovatiecentrum als het nationale wetenschappelijk centrum.  Grote wetenschappelijke en technologische infrastructuurprojecten zijn uitgevoerd in steden als Dongguan, Huizhou en Shenzhen.

Twintig laboratoria worden gezamenlijk beheerd door onderzoekers uit Guangdong en de speciale administratieve regio’s van Hongkong en Macao en dit met meer dan 10.000 grote wetenschappelijke apparaten in de provincie die openstaan voor gebruik door wetenschappers uit Hongkong en Macao. De autoriteiten van Guangdong hebben overigens meer dan 300 miljoen yuan aan fondsen toegewezen voor wetenschappelijk onderzoek in Hong Kong en Macao. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in de provincie bedroegen vorig jaar 380 miljard yuan, drie keer het bedrag van 10 jaar geleden en waren zo goed voor 3,14 % van het brp. Guangdong staat in China al vijf opeenvolgende jaren op de eerste plaats wat betreft alomvattende innovatiecapaciteit.

 Met het oog op een meer evenwichtige ontwikkeling hebben de autoriteiten de verhuis van industriële projecten naar de minder ontwikkelde noordelijke, oostelijke en westelijke regio’s van de provincie ondersteund. In die regio’s zijn ook grote projecten gepland, waarbij het BASF-project van 10 miljard euro in Zhanjiang (West Guangdong)

Met inspanningen om een koolstofarme ontwikkeling te bevorderen, kwam de energie-intensiteit in Guangdong vorig jaar uit op 64 % van het nationale gemiddelde. Daarmee is het energieverbruik per eenheid van het brp de op twee na laagste van het land, aldus vicegouverneur Zhang Hu. Guangdong heeft tenslotte de afgelopen vijf jaar 750 miljard yuan naar voorzieningen voor milieubescherming en de behandeling van vervuiling gekanaliseerd, zei hij

Bron :China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *