Guangdong zet robotten in tegen arbeidstekort

De provincie Guangdong heeft het economisch moeilijk niet enkel wegens een terugval van de bestellingen, maar ook door het dreigend arbeidstekort. Guangdong is van plan om de komende 3 jaar 943 miljard te spenderen om menselijke arbeidskrachten te vervangen door robotten. De subsidie hoopt eveneens een eigen industrie in de hand te werken want voorlopig is die nogal aangewezen op invoer van onderdelen uit het buitenland.

robotsriseDe Parelrivierdelta zou dit jaar wel eens voor het moeilijkste jaar kunnen staan wegens de slappe interne en externe vraag. Volgens een rondvraag van het provinciaal bestuur van Handel verwachten maar 20% van de buitenlandse bedrijven met vestiging in de provincie dat hun bestellingen verhogen, terwijl 40% een achteruitgang verwachten. Sinds 2013 hebben de buitenlandse investeringen zich overigens voornamelijk geconcentreerd op de diensten. Wat de nieuwe strategie van de Zijderoutegordel betreft, exporteert Guangdong maar voor 15% naar landen uit de maritieme zijdegordel en voert 19% goederen uit deze landen in. Ondertussen stijgen de lonen onder meer omdat er een arbeidstekort is. Ondernemers uit Hongkong zitten met de handen in het haar en ook de illegale tewerkstelling uit Zuidoost Azië stijgt.

Robotten

In het verleden werden al aardig wat robotten geïnstalleerd in de productielijnen, aldus vicegouverneur Xu robots5Shaohua. Nu wordt nog een tandje bij gestoken want de komende drie jaar gaat de provincie 943 miljard besteden om arbeidskrachten te vervangen door robotten. Hoewel momenteel nog te veel robotproducenten te afhankelijk zijn van overheidstoelagen, hoopt Xu ook onderzoeksinstituten te kunnen aanmoedigen om intelligente robotten te vervaardigen. De steden wedijveren al voor een deel van de koek. Guangzhou heeft zich tot doel gesteld om een robotvervaardiging van meer dan 100 miljard yuan na te streven evenals de automatisering van 80 % van het stedelijke maakwerk tegen 2020. Te Dongguan zijn al 60% van de nijverheidsfirma’s begonnen om mensen te vervangen door robotten. Foshan streeft binnen 5 jaar een verkoopcijfer na van 300 miljard. De steden geven zelf jaarlijks tussen 200 miljoen en 500 miljoen yuan uit aan toelagen voor robotproducenten.

“Afhankelijk”

robots4Vorig jaar telde China 400 bedrijven die robotten vervaardigen. Dit is inmiddels opgelopen tot 700, waarvan de meeste in Guangdong. Verkoopdirecteur He Zexian bij LXD Robotics uit Foshan verwacht dat de productie in zijn bedrijf dit jaar 300 miljoen yuan bedraagt, terwijl dit vorig jaar maar 20 miljoen bedroeg. De LXD robotten worden gebruikt om gevaarlijk werk te vervangen zoals polijsten, lassen en het verplaatsen van zware vracht. Per stuk kosten ze om en bij het miljoen yuan en ze kunnen 6 personen vervangen. De klantbedrijven verdienen hun geld op drie jaar beweert hij.
Hij geeft wel toe dat de Chinese robotindustrie sterk afhankelijk is van invoer van onderdelen en technologie uit het buitenland. Maar een of twee Chinese robotbedrijven hebben eigen technologie voor de productie, aldus vicedirecteur Song Jian bij het in Guangzhou gebaseerde GSK CNC Equipment de grootste ontwerper en vervaardiger van CNC (computerised numerical control )-systemen. Zijn bedrijf is een van de weinige die niet aangewezen is op invoer van onderdelen. Vorig jaar verkocht het honderden robots, dit jaar hoopt hij op een verdubbeling en tegen 2020 streeft zijn bedrijf 30.000 stuks na met een waarde van tussen 3 en 5 miljard yuan.
Algemeen manager Deng Qiuwei bij Rapoo Robotics te Shenzhen gebruikt de robotten om gehele rapoorobotproductielijnen te automatiseren en niet enkel een paar arbeiders. Zijn bedrijf heeft een showroom met 2 productielijnen: een traditioneel systeem waar 110 werkers dagelijks 4500 draadloze muizen vervaardigen en een nieuwe lijn met robotten waar nauwelijks nog 10 personen betrokken zijn en gemakkelijk 5000 dergelijke muizen vervaardigen. Hij voorspelt dat wanneer de preferentiële politiek zal afgelopen zijn, maar 5% van de robotfirma’s zullen overblijven.
SCMP , Wantchinatimes
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *