Op een groen blaadje 202

 1/3 van de drukste steden

verkeer2Van ’s werelds meest drukke en verstopte steden bevindt zich een derde zich in China, zo wijzen gegevens van Tomtom uit dat 218 steden onderzocht in 36 landen en regio’s. Van de 50 meest drukke bevinden er zich 15 in China. Taipei staat op de 13 de plaats, Chongqing op 15 gevolgd door Tianjin op 17 en nadien Beijing. Istanbul is de meest verstopte stad. China telt al 126 miljoen wagens. 35 steden hebben meer dan 1 miljoen en 10 steden meer dan 2 miljoen auto’s.

Drones leveren milieuresultaat op

dronresmilieuHet aanwenden van onbemande vliegtuigjes levert resultaat op voor de milieuzorg. In het vervuilde Handan vonden drones bij Hexin Iron and Steel Company vervuilende machines die 2 jaar terug al uit gebruik genomen moeaten geweest zijn. 6 ondernemingen waarbij Hexin werden tijdens inspecties betrapt op het niet naleven van controleregels. Foshan is een maakwerkhub met 40.000 bronnen van vervuiling in 900 nijverheidszones uit verschillende dorpen. De lokale drones bevatten sensoren, digitale camera’s met hoge resolutie, infrarode-en laserscanners en magnetometer zodat vervuilende bedrijven hun onwettelijk gedrag niet meer kunnen verbergen. China Daily

Onderzoekscentrum zeldzame metalen

rareearth3De groep China Northern Rare Earth High-Tech is van plan in Baotou (Binnen Mongolië) een O&O-centrum te openen over zeldzame metalen en het wil er 100 miljoen yuan in investeren. Zowel het Technologie Departement van Binnen-Mongolië als het stadsbestuur brengen ook 50 miljoen aan. Een andere medeorganisator is de Beijingtak van de Chinese Academy of Sciences die haar technologie op dat vlak zal aanwenden. China Daily

 Changsha als verkeersknooppunt

changshastationChangsha speelt in op het regeringsplan om in midden China stadsclusters te ontwikkelen langs de Jangtse en partijleider Yi Lianhong wil  daartoe samenwerken met Wuhan en Nanchang. Hoofd van de lokale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie Zhang Zhiyong merkt op dat zijn stad die goed is in culturele nijverheden, cultureel toerisme en transport wil samenwerken op deze vlakken met andere steden uit het cluster. Hij ziet dat Changsha zich ontwikkelt als een alomvattend transport centrum: zowel de SST Beijing-Guangzhou als deze tussen Shanghai-Kunming lopen dwars door de stad en binnenkort komt daar nog de SST Chongqing-Changsha-Xiamen bij. De provincie Hunan bezit voor 5943 km aan autowegen en ook de luchthaven brak vorig jaar een record. China Daily

Studie hervat naar groen bnp


11 jaar terug werd onder meer door viceminister Pan Yue gestart met het berekenen van een groen bnp: dus de totale productie waarvan de milieukosten in mindering worden gebracht. Dit geraakte in onbruik omdat toen nog het bnp voorop stond, maar ondertussen drong Xi Jinping ook aan om rekening te gaan houden met milieukosten. Ook is duidelijk dat de banen die verloren gaan door het sluiten van vervuilers, herwonnen kunnen worden in de nieuwe groene nijverheden. Bijgevolg is de berekening van een groen bnp weer van onder het stof vandaan gehaald en begint een tweede leven. Chinadialogue

Nieuwe eenrichting vliegcorridors

airtrafficontDe voorbije 10 jaar is het vliegverkeer telkens met 10 % gestegen. Het luchtruim dat in China voor het vliegen gebruikt mag worden, bedraagt maar een derde van dat in de VS terwijl het aantal luchtverkeersleider de helft is. Om de drukte en de vertraagde vluchten te verminderen, hebben de autoriteiten beslist om 10 nieuwe eenrichtingsverkeer vliegstroken in te leggen want dit jaar worden zelfs 10 miljoen vluchten verwacht. Vorige week werd de corridor tussen Guangzhou en Lanzhou ingesteld die dagelijks ten goede zou komen aan 400 binnenlandse vluchten met 32 luchthavens. Dit is de derde corridor; de eerste werd in december 2013 gevormd tussen Beijing/Kunming en profiteert van 460 binnenvluchten en 54 luchthavens in 9 provincies. In februari volgde de corridor tussen Guangzhou en Beijing. China Daily

Opgehangen trein met doorzichtige stellen

transpartramDe stad Shanghai is van plan om in Pudong 6 meter boven de grond een opgehangen tram/trein te laten rijden zonder chauffeur. De 4 stellen zullen niet sneller sporen dan 30 tot 40 km/uur en zullen doorzichtig zijn (foto) zodat ze een panoramisch beeld bieden van de metropool, zo meldt de Shanghai Morning Post. Een stel biedt plaats voor 70 passagiers en de afstand tussen de bodem en de begane grond bedraagt 6 meter. De kolommen voor de ophanging zijn maar 80 cm breed.. De luchttrein kost tussen 120 en 150 miljoen yuan en de stellen zullen ingevoerd worden uit Duitsland waar ze werken op een traject van 1 km in Hannover.

 Vijfling  Siberische tijgers

sibtiger5Een zesjarige Siberische tijgermoeder heeft te Shenyang een vijfling ter wereld gebracht. De 5 verkeren in goede conditie. Siberische tijgers behoren tot de 10 meest bedreigde soorten. Wereldwijd blijven er nog 500 in het wilde leven meestal in Noordoost China en Rusland.
Verbrandingsoven geschrapt na protest
Duizenden personen kwamen te Luoding (Guangdong) op straat om te protesteren tegen een geplande verbrandingsoven in Langtang. Drie politiewagens werden omgekeerd en een kantoor toegetakeld. Ondertussen besliste het bestuur om het project te schrappen. De bewoners vinden dat ze al genoeg hebben aan de vervuiling door de lokale cementfabriek. Het bestuur ontkent dat iemand gewond werd. (SCMP)

 Tunnel onder Himalaya

everestChina heeft nu al de trein naar Lhasa doorgetrokken naar Xigaze niet zo ver meer van de grens naar Nepal die tegen 2020 zou worden bediend. Volgens rapporten uit de Nepalese hoofdstad zou de lijn tot in Katmandoe kunnen worden doorgetrokken, maar dit impliceert een tunnel onder de Qomolangma of Everest. De trein zou er maximaal 120 km/uur rijden aldus topingenieur Wang Mengshu.

Milieuakkoorden met Nederland

sdddcDe reis van de Nederlandse premier Rutte in China heeft 25 akkoorden opgeleverd waarvan veel het milieu betreffen
• China gaat gebruikmaken van Nederlandse kennis op het gebied van bodemsanering en het opschonen van vuilstortplaatsen.
• Nederlandse organisaties gaan helpen bij het maken van wetgeving die erop is gericht schadelijke uitstoot te verminderen.
• Nederlandse bedrijven gaan hun kennis op het gebied van ruimtelijke ordening, stedelijke inrichting en verkeersdoorstroming beschikbaar stellen
• Het KNMI en het Planbureau van de Leefomgeving gaan China assisteren bij het in kaart brengen van de milieuproblematiek. Deuren naar bedrijven in de private sector staan daarbij open.
• Het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam genereert elektriciteit uit het afval bij afvalcentrales. Het bedrijf versterkt zijn samenwerking met de Chinese stad Shenzhen.
• Het Sino Dutch Dairy Development Center (SDDDC), een samenwerking waarin Wageningen UR, China Agricultural University, Friesland Campina CRV, en Beijing Zhongdi Breeding Stock de kwaliteit en veiligheid van lokaal geproduceerde melkproducten gaan verbeteren.
• Het Holland Center, een vorig jaar opgericht samenwerkingsverband voor succesvol zakendoen in China, en China Development Orient (CDO) ondertekenden een Memorandum of Understanding (MoU). De MoU ontwikkelt samen met Nederlandse bedrijven een moderne en technologisch hoogwaardige voedselproductie in en voor Beijing. Er komt een speciaal businesspark voor het Holland Center.
• De Technische Universiteit Eindhoven gaat zelfreinigende zonnepanelen, ramen als airconditioning en een voelbaar tabletscherm ontwikkelen in samenwerking met de South China Normal University. In de Chinese stad Guanghzou wordt speciaal hiervoor een lab opgericht waar circa 35 onderzoekers van beide universiteiten de handen ineen zullen slaan   Telegraaf
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *