Guiyu recycleert e-afval nu schoon

De gemeente Guiyu nabij Shantou raakte berucht omdat alle elektronische toestellen er gedumpt werden voor recyclage. Sinds een paar jaren probeert de overheid alle familiale werkplaatsen waar de recyclage in primitieve en ongezonde omstandigheden gebeurde, te doen verhuizen naar een industriepark waar dit  in betere milieu- en arbeidsomstandigheden verwerkt kan worden.

Opstapeling e-afval in Guiyu

Straathoek Guiyu vroeger


Het dorp Guiyu verwierf sinds 1990 de titel van hoofdstad van de elektronische recyclage. In zijn hoogdagen leefden meer dan 100.000 of de helft van de geregistreerde bevolking van deze stiel. Op elke straat kon je moederborden zien verwarmd worden boven een kachel om lood te recupereren terwijl anderen zuur gebruikten om er koper of goud uit te halen. Elk jaar werden zo 20 ton goud gerecupereerd en 450.000 ton koper. De zaken floreerden, maar dit was niet enekel ten koste van het milieu, maar ook van de gezondheid van de werkers die bloot stonden aan lood, beryllium en cadmium. Vele werkplaatsen loosden het zure afvalwater direct in de rivier, aldus vicedirecteur Zheng Jinxion van de Guiyu Recycling Economic and Industrial Zone. De zijtak van de Beigang rivier die door het stadje loopt, was niet enkel te zuur, maar het slijkbed bevatte een even grote kopergraad als kopererts.
In 2010 stelde het United Nations Development Program (UNDP) vast dat China met 2,3 miljoen ton e-afval de tweede grootste producent was dat jaar. Sindsdien zal dit enkel toegenomen zijn: het China Household Electric Appliance Research Institute schat dat er vorig jaar in China 187 miljoen gsm’s afgedankt werden. Volgens het Instituut werden in China vorig jaar 75 miljoen elektronische toestellen gerecycleerd en dat is een groei met 6,8 % vergeleken met het jaar voordien.

Naar industriezone

guiyuschoon

Recyclage in Guiyu nu


Na 2012 heeft Guiyu de oorlog verklaard aan de 5000 kleine werkplaatsen. Dit zal doorgaan tot dat alle recyclage activiteiten zullen plaats vinden in de speciale nijverheidszone en er de milieuregels nageleefd worden, aldus burgervader Lin Qiurong van de gemeente. Er blijven nog 1400 werkplaatsen over die zijn geconsolideerd in 29 joint-ventures. Nu verwerkt Guiyu 400.000 ton elektronisch afval per jaar. Zheng legt uit dat er een systeem bestaat dat het gehele recyclageproces omvat waarbij de gegevens worden bijgehouden van wat het stadje binnenkomt, wat ontmanteld wordt en wat er opnieuw verkocht wordt. In maart stelde een alomvattende milieu-inspectie door de provincie vast dat de niveaus van vervuiling in lucht, water en grond duidelijk waren afgenomen.
De regering doet haar duit in het zakje om de recyclage te bevorderen. 109 recyclage bedrijven ontvingen vorig jaar in totaal voor 5,4 miljard yuan steun. Hoewel de subsidies niet zelden te laat komen, is volgens een recent UNDP forum toch een heilzame dynamiek ingezet want alle lokale overheden zijn zich bewust van de toestand. De 109 bedrijven die goedgekeurd zijn door de overheid beschikken over betere installaties en recyclage technologie die zowel gunstig zijn voor het milieu als voor een betere bescherming van de werknemers.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *