Guizhou wil digitale hub worden

De bergachtige provincie Guizhou heeft een ontwikkelingsplan voor de digitale economie gelanceerd. Tegen 2020 wil de provincie dat IT en big data 30% uitmaken van de economie. Daartoe wordt 65 miljard yuan geïnvesteerd in 97 projecten.

Het bergachtige Guizhou is net zo schilderachtig als Zwitserland, maar van de oppervlakte kan enkel een beperkt percentage als landbouwgrond gebruikt worden. De provincie is ook rijk aan grondstoffen. Het bestuur probeert echter de exploitatie hiervan zo milieuvriendelijk als mogelijk te houden. Gloednieuw is het plan om tegen 2030 de IT-sector en ‘big data’ zo te laten groeien dat ze 30 % van het bnp uitmaken. Dit is naar verluidt het eerste plan in zijn soort in China. Volgens onderdirecteur Xu Yuanzhi van de Provinciale Commissie voor ontwikkeling en hervormingen wordt het streven naar de digitale economie in de projecten als speerpunt aangegeven.
Vorige maand deelde de Commissie mee dat 97 projecten al waren toegewezen. De totale investering hiervoor bedraagt 65 miljard yuan. Het geld gaat zowel naar hulpbronnen (bv. grond), technologie en naar diensten. De verantwoordelijken wijzen vooral op het belang van ‘big data’. Ondersecretaris-generaal bij het provinciaal bestuur Ma Ningyu legt uit dat het kunnen inzetten van ‘big data’ zwaar doorweegt in de digitale economie. Het provinciaal bestuur heeft immers de ‘big data’-strategie as cruciaal bestempeld, naast de strijd tegen de armoede.

Digitale stad

Ma geeft de Bainiaohe digitale stad die in 2014 opgericht werd als voorbeeld. De zone van 5 km² fungeert als een informatiehub die focust op internet en informatietechnologie. Meer dan 30 ondernemingen hebben besloten zich in de zone te vestigen. Het gaat onder andere om bekendheden als Baidu, HTC en Legend Star. Volgens CEO Sheng Hua van MDong Technology is het investeringsklimaat er goed en begrijpen de lokale verantwoordelijken de digitale economie. Zijn bedrijf verhuisde in 2015 naar de digitale stad. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 20 miljoen met 5 miljoen winst. Het bedrijf is van plan dit jaar het aantal werknemers te laten verdubbelen tot 200. De bedoeling van de digitale stad Bainiaohe is om de komende 3 jaar 100 big data bedrijven aan te trekken. Die zouden tienduizenden banen opleveren en een omzet bereiken van 10 miljard yuan. De stad hoopt zelfs om 10 beursgenoteerde bedrijven te lokken.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *