Chinese dronemaker levert Dubai vliegende taxi’s

De Chinese droneproducent EHang mag Dubai zijn model EHang 184 leveren dat zal dienen als vliegende taxi. Dubai wil tegen 2030 een slimme stad worden waarbij een kwart van het transport geautomatiseerd verloopt.

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten wil de eerste stad in de wereld worden die drones inzet voor passagiersvervoer. Daartoe doet het emiraat beroep op de Chinese producent EHang en meer bepaald op het EHang 184 model van die firma. Deze drone kan een persoon met tas vervoeren die samen maximum 117 kg mogen wegen. Hij kan een half uur of 50 km ver  vliegen op 3,5 km hoogte zonder bij te laden. De passagiers hoeven enkel de bestemming te kiezen en het toestel zal bestuurd en gecontroleerd worden vanop een commandocentrum op de grond.
Dubai heeft al met gelijkaardige toestellen geëxperimenteerd aldus directeur generaal Mattar Al Tayer van Dubai’s Roads & Transport Authority aan Xinhua. Mocht er tijdens de vlucht een onderdeel niet goed functioneren, dan zullen de drones onmiddellijk landen op de dichtstbijzijnde plaats waar dat kan. Voorts is de communicatie tussen de drone en het commandocentrum versleuteld. De introductie van de zelfvliegende passagiersdrone maakt deel uit van de plannen die Dubai heeft om tegen 2030 een slimme stad te worden waarbij een kwart van het transport geautomatiseerd verloopt.
EHang is een snel groeiende dron-producent uit China die nauwelijks drie jaar geleden opgericht werd. Het 184-model werd vorig jaar voorgesteld te Las Vegas op de Consumer Electronics Show. EHang is niet de enige met dergelijke plannen want ook Airbus zal dit jaar prototypes testen van passagiersdrones. Ook de Israëlische firma Urban Aeronautics werkt aan een passagiersdrone die november laatstleden zijn eerste autonome vlucht uitvoerde.
Bron Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *