Hegemonie van bnp voorbij

Het Nationaal Bureau voor Statistiek heeft de instelling van een nieuw boekhoudkundig systeem aangekondigd. Voortaan zal de klemtoon niet meer uitsluitend op groei van het bnp liggen. Het NBS zal de ontwikkelingsvooruitzichten op een meer evenwichtige wijze benaderen.

imagesZo gaat het bureau rekening houden met optimalisatie van de economische structuren, industriële opwaardering, innovatie, het leefmilieu, de verbetering van de leefomstandigheden enz. Om dat alles in te schatten zullen op regelmatige basis 40 indicatoren gepubliceerd worden. Waaronder verbruik, urbanisatiegraad, verhouding schuld-inkomsten van de overheid, bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling, graad van vervuiling,… Sommige daarvan zullen al dit jaar beschikbaar zijn.
Door de carrière van ambtenaren alleen te laten afhangen van de groei van het bnp in hun regio, werden andere dingen uit het oog verloren en ontstonden negatieve verschijnselen: overcapaciteit in sommige industrietakken, milieuschade en ongelijke ontwikkeling. Nu de economie wat trager groeit – voor dit jaar is 7,5% het doel – kan de regering meer aandacht besteden aan hervormingen, herstructureringen en de verbetering van de levensomstandigheden.
Daarbij staat de klimaatsverandering voorop: men werkt aan becijferde doelstellingen voor CO2-uitstoot, ook voor de maximum piek-uitstoot die China mag bereiken, en concrete targets voor het aandeel niet-fossiele energie tegen 2030 en in de jaren daarna. In de eerste helft van dit jaar daalde de koolstofintensiteit van de economie met maar liefst 5%, een record. Al ten minste 70 arrondissementen (van de zowat 2.000) hebben de verbetering van de levensomstandigheden en de milieubescherming aangenomen als criteria om de plaatselijke ambtenaren te beoordelen.
Sinds 2003 werd er vanuit het ministerie van Milieu al op aangedrongen om voortaan te werken met een ‘groen bnp’ als maatstaf. Het project ondervond veel lokale weerstand en kwam niet van de grond. De nieuwe versie heeft blijkbaar meer steun van de hoogste leiding.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *