Heropleving verbruik tijdens Qingming festival

Tijdens het driedaags Qingming festival trokken de toeristische trekpleisters en het verbruik weer aan. Korte trips met de auto, fietsen en trektochten waren dit jaar populair, meer bepaald excursies om bloemen te gaan bekijken.

Yangzhou tijdens driedaagse Foto Xinhua Disclaimer

Het driedaags Qingming of dodenfestival duurde van donderdag tot en met zaterdag. Reisbureau Qunar zag het boeken van tickets voor binnenlandse toeristische trekpleisters vervijfvoudigen. Volgens het Ministerie van Cultuur en Toerisme werden ongeveer 119 miljoen binnenlandse toeristische reizen gemaakt, een stijging van 11,5 % ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit bracht 54 miljard yuan aan toeristeninkomsten op, een stijging van 12,7 % ten opzichte van 2019. De provincie Yunnan ontving volgens de China Tourism Academy 12 miljoen toeristische reizen of  59 % meer dan tijdens dezelfde vakantie in 2019.

Korte afstand

Veel toeristen begonnen de vakantie met korteafstandsreizen. Met name Tianshui in Gansu en Kaifeng in Henan zagen volgens Qunar het aantal hotelboekingen met respectievelijk het 12-voudige en het 4,5-voudige stijgen. Met de auto er op uit trekken, fietsen, bergbeklimmen en trektochten werden dit jaar populaire manieren van reizen op korte afstanden. Het aantal boekingen voor excursies om bloemen te bekijken steeg nu de temperaturen beginnen te stijgen. Bloemen zoals kersenbloesems, tulpen en koolzaad staan immers in bloei. Het online reisbureau Trip.com zei dat boekingen naar Japan – beroemd om zijn kersenbloesems – met 360 % waren gestegen ten opzichte van vorige maand. In China organiseerde Hebi (Henan) voor de tiende maal haar kersenbloesemfestival.

Kersenbloesemfestival in Hebi Foto Global Times Disclaimer

Uit gegevens van het Chinese online reisbureau Ctrip blijkt dat de bestellingen voor lokale trips met 211 % zijn gestegen, de bestellingen voor reizen naar het platteland met 239 % en de boekingen voor reizen naar nabijgelegen bestemmingen met 350 %. Bij Qunar stegen de boekingen voor korteafstandsreizen met 30 % ten opzichte van vorige maand en zijn de boekingen voor bloemenexcursies verviervoudigd ten opzichte van 2023. Ook het zgn ‘rood toerisme’ of het bezoeken van revolutionaire herdenkingsplaatsen kende meer succes.

Overheden kondigde maatregelen af om het reizen vlot te laten verlopen. Kaifeng maakte 44 parkings gratis en twee provincies plaatsten bijkomende herlaadpalen langs de snelwegen. Bij de 992.000 uitgaande reizen waren volgens reisportaal Tuniu Thailand, Japan en de Malediven de top 3 bestemmingen. Overal op de toeristische trekpleisters in China verschenen mensenmassa’s. Het was bij de Juyongguan sectie van de Grote Muur op donderdag twee uur wachten vooraleer een parkeerplaats te vinden.

Verbruik

De hausse in het toerisme stimuleert wel het lokale verbruik. Bij het platform voor het boeken van gastgezinnen Tujia lagen de boekingen van gastgezinnen in Tianshui vanaf 6 april 18 keer hoger waren dan in 2023. Volgens gegevens van het e-commerce platform Meituan is het gemiddeld dagelijks verbruik tijdens de drie dagen bmet 39 % gestegen ten opzichte van vorig jaar, Volgens filmticketplatform Maoyan hebben de filminkomsten 823 miljoen yuan bereikt waarmee vorig jaar overtroffen werd. Verwacht wordt dat het robuuste herstel van de horeca- en transport het algehele herstel van de binnenlandse consumptie zal stimuleren en bijdragen aan een stabiel economisch herstel, aldus marketingmanager Xu Xiaolei bij CYTS Tours

Bronnen: Global Times, CGTN, china.org

Print Friendly, PDF & Email