Heroriëntering subsidies voor hernieuwbare energie

In 2020 worden de toelagen voor hernieuwbare energie met 30% verminderd. Volgend jaar zijn het windmolenparken, generatoren van biomassa en zonne-energie op buurtniveau die gesteund zullen worden.

Terwijl dit jaar nog 8,8 miljard yuan subsidies voorzien werden voor de hernieuwbare energie, wordt dit bedrag in 2020 verminderd tot 5,1 miljard yuan. De uitbaters van elektriciteitscentrales met hernieuwbare energie kunnen stroom aan het net leveren voor dezelfde kosten als steenkoolcentrales.

Het subsidiëren van grootschalige zonne-energie centrales wordt beëindigd. De subsidies gaan volgend jaar naar windmolenparken, generatoren die uit biomassa stroom opwekken en naar zonne-energieprojecten op buurtniveau, aldus het ministerie van Financiën. . De zonneprojecten ontvangen 2,63 miljard yuan: windmolenparken 2,97 miljard yuan en 73 miljoen yuan gaat naar biomassa generatoren. Het is ook de bedoeling dat de subsidie voor windmolenparken tegen 2021 beëindigd worden.

Het Nationaal Energiebestuur meldt dat dit jaar tijdens de drie eerste kwartalen voor 15 GW nieuwe capaciteit aan zonne-energie werd geïnstalleerd en voor geheel dit jaar wordt 25 GW verwacht. Verleden jaar was dit nog 42 GW, maar ondertussen werd de subsidie verminderd. Deze enorme stijging zorgde zelfs voor een uitbetalingsachterstand van 120 miljard bij het Ministerie van Financiën die de cash flow van de sector hernieuwbare energie in het gedrang bracht. SCMP, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Heroriëntering subsidies voor hernieuwbare energie

  1. Subsidies verminderen maar tegelijk worden ‘andere maatregelen’ aangekondigd om het gebruik van zonne- en windenergie verder uit te breiden. De netwerken worden aangespoord zoveel mogelijk van deze elektriciteit aan te kopen, en daarbij zal uitgegaan woorden van een prijs die een ‘faire winstmarge’ voor de producent bevat. Er zal dus voor zon- of windenergie meer betaald worden dan voor elektriciteit uit thermische centrales. Kortom: voortaan zullen het de netwerkuitbater en de consument zijn die de eventuele meerkost betalen in plaats van de overheid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *