Miljardenfonds voor upgraden maakwerk

China heeft een fonds met 147 miljard yuan opgezet om het maakwerk meer hoogwaardig te krijgen. Hoewel het fonds uitgaat van staatsactoren, is het wel de bedoeling om zich te richten naar de noden van de markt zodat de gesteunde projecten commercieel blijven.

Expo over industrieel internet

Het is bekend dat de Chinese economie door de handelsoorlog onderdruk staat. Sommige voorspellingen maken gewag van de mogelijkheid dat indien dit conflict aanhoudt de groei volgend jaar onder 6% zou dalen. De regering laat geen middel onverlet om de dalende trend tegen te gaan. Deze week werd bekend dat een fonds met 147 miljard yuan of 20.95 miljard $ opgericht wordt om hoogwaardig maakwerk te stimuleren. Dit fonds dat National Manufacturing Transformation and Upgrading Fund heet, werd opgezet door 20 deelnemende bedrijven en geleid door het Ministerie voor Financiën dat de grootste aandeelhouder is met 15,29% aandelen. Daarna volgt China Development Bank met 13,59 %.
China National Tobacco en China Insurance Investment Fund Phase II hebben beide 10%.  Ander zwaargewichten zijn treinmaker CRRC en Chasing Financial. Het fonds zal focussen op nieuwe materialen, nieuwe generatie IT, uitrusting voor opwekken van elektriciteit e.a.

De investeringen in het maakwerk beliepen tijdens de drie eerste kwartalen 2,5% terwijl dit tijdens de eerste zeven maanden nog 3,3% bedroeg. De industriële groei bedroeg 4,7% in oktober terwijl dat de maand voordien nog 5,8% was. Regering en staatsondernemingen willen de dalende trend tegen gaan.

Positief was wel dat sommige geavanceerde sectoren een sterke toename kennen. Volgens officiële statistieken steeg de sector van uitrusting voor 3G printen met 157% in oktober terwijl 87% stijging opgetekend werd bij de vervaardiging van slimme uurwerken. Directeur Li Chunding van het Economics and Trade Department bij het College of Economics and Management aan de China Agricultural University merkt op dat veel kledingproducenten hun fabrieken naar lage loonlanden verhuisden terwijl ze terreinen met hogere toegevoegde waarde zoals het ontwerp in China houden. Hij noemt dit een manier om de technologische ladder op te klimmen. Tian benadrukt wel dat de projecten die het fonds gaat steunen marktconform moeten zijn zodat de gesteunde projecten commercieel kunnen blijven. Bron: Global Times,yicaiglobal.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *