Hervorming ziekenhuizen kent problemen

47 steden fungeren als piloot inzake de hervorming van de ziekenhuizen. Deze stuit op twee problemen: een tekort en onevenwicht van goede dokters en ook de afwezigheid van een gezond financieringssysteem.
De regering duidde in februari 16 pilootsteden aan (6 in centraal-China, 6 in oost-China en 4 in west China) . Deze 16 hebben een bevolking van 80 miljoen personen en tellen 4000 openbare ziekenhuizen.  De andere 31 steden werden gekozen door de provinciale regeringen. Volgens vice-minister Ma Xiaowei van Volksgezondheid is de hervorming van de ziekenhuizen het moeilijkste stuk bij de hervorming van de gezondheidszorg. Vorig jaar trok de regering 850 miljard yuan uit voor een driejarenplan ter hervorming van de gezondheidszorg. Dit plan beoogt een universele en sociaal toegankelijke dienstverlening voor allen. Ma erkent dat het pilootprogramma moeilijkheden ondervindt zoals een onevenwicht qua goede dokters en een kwakkel financieringssysteem.
Statistieken tonen aan dat dokters met een hoger diploma 42 % uitmaken van het landelijk totaal, maar dit percentage bedraagt nauwelijks 20 % in de kanton-ziekenhuizen. De beter opgeleide dokters werken bij voorkeur in de grote steden omdat ze denken dat rurale-of buurtklinieken over weinig degelijke uitrusting en gereedschap beschikken. Deze topdokters kunnen maar een zeker contingent  patiënten per jaar aan. Ma legt uit dat de prioriteiten voor de toekomst er in bestaan naar een betere lay-out en structuur van de hospitalen te komen en ook meer talent op te leiden voor de basis-klinieken. Vooral speciale inspanningen zullen worden geleverd voor gezondheidsdiensten in rurale en voorstedelijke gebieden, nieuw gebouwde buurten en satellietsteden. Ook diensten in pediatrie, gynaecologie en revalidatie moeten beter. Hij beloofde dat de regering de bouw van kanton-ziekenhuizen zal prioriteit verlenen. Reeds in 2009 trok de regering 20 miljard yuan voor de bouw van 5.700 ziekenhuizen op basisniveau. Tegen mei van dit jaar werden 980.000 dito medisch personeel voor de basis opgeleid. 900 vooraanstaande ziekenhuizen hebben banden met 2000 kantonziekenhuizen. China telt een 14.000 openbare ziekenhuizen. De omvorming van een financieringssysteem door de regering naar meer marktgerichte principes, bracht een onevenwicht te weeg ten voordele van de grote steden. Hoewel de overheid snel de investering in de “hardware” kan optrekken, blijft de vorming van goed personeel toch een probleem op lange termijn.
Lees ook publicaties over ziekenhuisvervorming

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *