Het jaar van de stervende tijgers

In het jaar van de tijger stierven 11 tijgers in een privézoo in Shenyang, raakte vorige week bekend. China Daily stuurde reporters op pad om de reden te achterhalen. Blijkt het domweg om geldgebrek te gaan van de zoo, die ook het personeel niet tijdig betaalde.
Het schandaal van de 11 dode tijgers deed zich voor in de ‘Forest Wild Animals Zoo’ in Shenyang. Elf Siberische tijgers stierven tussen december en februari aan ondervoeding. De dierentuin had er 40, drie bevinden zich nog in een kritieke situatie en één staat op het punt te sterven, aldus een dierenarts uit Peking die ter plaatse gestuurd werd. Twee derden van de 145 personeelsleden gingen op 10 maart in staking tegen onbetaalde weddes, maar ondertussen heeft de lokale overheid de zoo een som toegestopt voor de ergste nood. De dieren kregen te weinig te eten: ze hebben normaal dagelijks 5 à 6 kg vlees nodig, maar moesten het stellen met wat kippenbeenderen. Ze stierven dan ook aan hart-, lever- of longaandoeningen, de eerste organen die falen bij ondervoeding. Naast de hoofdreden kan ook het slechte weer de afgelopen tijd een bijkomende reden geweest zijn.

Siberische tijger uit Shenyang zoo

Siberische tijger uit Shenyang zoo


Reeds in 2006 sloot eigenaar Yang Zhenhua de zoo een tijdje omdat de toegangsgelden de uitgaven niet dekten. Een inzamelcampagne en 1 miljoen yuan van het gemeentebestuur, dat 15 % van de aandelen heeft, kregen de dierentuin terug vlot. Sedertdien kreeg de zoo 2 miljoen yuan per jaar toelage en vorige week zelfs 7 miljoen om het dispuut te doen ophouden. Bij navraag zegt een oppasser dat hij gedurende 3 maanden niet werd betaald en verzekerd.
Ook bij andere diersoorten vallen sterfgevallen te noteren. In tien jaar tijd halveerde het aantal dieren tot 518 en daalde het aantal soorten van 61 tot 49. Pikant detail is dat vorige week door het parlement een wet op het dierenwelzijn werd goedgekeurd die verwaarlozing van dieren om commerciële redenen door onvoldoende voeding of water te geven, onwettelijk en strafbaar maakt. Dierenrechtengroepen klagen ook de disproportie aan tussen de 50 tijgers die in de natuur leven en de 6000 die in hechtenis leven, ofwel in dierentuinen ofwel in boerderijen. Het behoud van de tijger zou enkel een voorwendsel zijn voor een lucratieve handel in tijgeronderdelen. Ook beschikten de dieren over te weinig ruimte en schaduw.
Niet alle privédierentuinen zijn er zo slecht aan toe. Sommige van de 212 dierentuinen die in privéhanden zijn, maken goed geld door de heropleving van het binnenlands toerisme de laatste jaren. De meeste dierentuinen staan echter onder controle van de lokale overheden. In theorie vallen de dierentuinen onder het ‘Bestuur van Bosbouw’, maar deze hebben niets te zeggen over inkomsten en financiën. Door een tekort aan supervisie ontstaat dan ook het probleem van pover management zoals in Shenyang.  Het valt moeilijk uit te maken of de eigenaar zoveel tijgers hield om er achteraf geld mee te verdienen, maar normaal houden dierentuinen een vijftal tijgers omdat hen voeden wel duur uitvalt.
In de stad Harbin heeft een tijgerboerderij 1000 tijgers in de hoop om tijgeronderdelen te commercialiseren. Het verbod hierop drijft sommigen in het zwart circuit van de wijn van tijgerbeenderen. Er is duidelijk nog werk aan de winkel na het goedkeuren van de wet op het dierenwelzijn: namelijk een reglementering voor de dierentuinen. De laatste decennia blijken ook heel wat dierentuinen uit geldgebrek hun locatie in het stadscentrum opgegeven te hebben omdat vastgoedpromotoren er grof geld voor gaven. Op hun nieuwe locatie ver buiten het stadscentrum kwam dan echter minder volk en dit was opnieuw oorzaak van minder inkomsten.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *