Het Lentefeest, Chinees volksfeest nummer één (upd)

Op 5 februari vieren de Chinezen in 2019 in hun land zelf en over de hele wereld het Lentefeest of het Chinese Nieuwjaar.

LentefeestVoor dit specifieke aspect van de Chinese cultuur neemt de positieve belangstelling ook in andere landen toe.

Trends

Het is het belangrijkste feest voor families, vrienden en individuele burgers. Zij zoeken elkaar op in een binnenlands reisseizoen van 40 dagen. De vervoersmaatschappijen geven discounts en zorgen voor een verkeer dat elk jaar vlotter wordt. Dat mag een huzarenstukje heten: naar schatting zal de bevolking dit jaar in deze nieuwjaarsperiode drie miljard reizen maken. Over het algemeen zoeken de jongeren oudere familieleden op. Door de verbeteringen in het reusachtige transportsysteem is er echter een omgekeerde trend bij de richting waarin de Chinezen reizen : steeds vaker zijn het de ouders die naar hun kinderen toe gaan.

 

Jaar van het varken

Zoals bekend staat elk nieuw jaar in het teken van een van de 12 dieren uit de Chinese dierenriem. Chinese vrienden wensen je dit jaar een gelukkig jaar van het varken. Het vorige jaar van het varken was dus 12 jaar geleden, in 2007. Mensen die in een jaar van het varken zijn geboren wordt allerlei karaktereigenschappen toegeschreven. Ze zouden tolerant, sensueel, sympathiek, waarheidlievend, gesteld op gezelligheid en lekker eten, maar ook goedgelovig en naïef zijn.

Politieke traditie

Gewoontegetrouw bezoeken Chinese politieke leiders in de week voor het Lentefeest verafgelegen regio’s, waar de levensomstandigheden nog steeds harder zijn dan in de steden. Ze halen ook de banden aan met allerlei bevolkingsgroepen, en (onder meer godsdienstige) organisaties. Speciale aandacht krijgen de politieke partijen die niet communistisch zijn, het gezag van de CPC erkennen en een kritisch adviserende rol spelen. De huidige leiders brengen een bezoek aan hun voorgangers.

De receptie in Beijing

Een andere traditie is de officiële receptie in de Grote Zaal van het Volk in Beijing, aan de vooravond van het feest. Ook dit jaar waren alle topfiguren daarbij aanwezig en wenste Xi Jinping als president en partijleider de bevolking een gelukkig nieuwjaar. Xi sprak voor alle (etnische) bevolkingsgroepen, vermeldde specifiek de landgenoten in Hong Kong, Macau en Taiwan. Hij richtte zich ook tot de Chinezen in het buitenland.

Jaarthema’s

Xi merkte op dat de Chinezen een hard maar voldoening schenkend jaar achter de rug hebben. Hij oordeelde dat de economie op een stabiele manier vooruit blijft gaan, op het pad van hervormingen en openstelling. De politieke thema’s die Xi aanraakte waren: risicomijding, armoedebestrijding en het zoeken naar oplossingen voor de vervuiling. In verband met dat laatste onderwerp heeft de Chinese partijleider een stuk over ‘de ecologische beschaving’ laten publiceren in het theoretische partijmagazine Qiushi (nog niet vertaald). Er waren ook extra woorden voor de vergrijzing. Wat Xi betreft moet China zich meer inspannen voor de bejaarden, zodat ook zij van een gelukkig leven kunnen genieten.

Populair

Videochat met de familie die ver woont

De Chinese president kondigde grote festiviteiten aan in dit jaar waarin het land de 70e verjaardag van zijn staat, de Chinese Volksrepubliek, viert. Hij had het even over de noodzaak om verder ‘met de volkeren van alle landen in de wereld te bouwen aan een gemeenschap met een gezamenlijke toekomst voor de mensheid’, maar legde nu meer nadruk op de voldoening, het geluk en de veiligheid van het Chinese volk zelf. Het Lentefeest is dan ook een typisch Chinees volksfeest. Xi luidde het in met een uitspraak die zijn stijl kenmerkt: ‘nadat we een heel jaar zo hard hebben gewerkt wordt het tijd dat we met onze familie samenkomen voor het oudejaarsdiner. Laten we de hele nacht opblijven om het nieuw jaar te verwelkomen’.

Bronnen: Xinhua, China Daily, Wikipedia, Global Times

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Het Lentefeest, Chinees volksfeest nummer één (upd)

  1. Peppa pig krijgt je te zien in de Chinese bioscoop. Jammer dat meeste ouderen niet eens weten wat Peppa is zoals bij de promo.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.