Hevige regenbuien teisteren heel China

Het meteorologische instituut van China blijft een oranje waarschuwing geven voor regenbuien in verschillende provincies en regio’s.

regenbuien
Cuntan, vlakbij Chongqing (foto Xinhua)

Tot dinsdagmiddag  zullen naar verwachting stortregens en stortbuien Sichuan, Yunnan, Guangxi, Guizhou, Gansu, Shaanxi, Shanxi, Hebei, Beijing, Binnen-Mongolië, Heilongjiang en Jilin treffen.

Oranje

Volgens de voorspelling zullen sommige van die regio’s meer dan 70 mm neerslag per uur moeten verwerken, vergezeld van onweersbuien en harde wind. Het meteorologische instituut heeft de lokale autoriteiten advies gegeven maatregelen te treffen om rampen te voorkomen of op te vangen. Vanwege de kans op overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen, stelden de meteorologen voor om activiteiten buitenshuis in rampgevoelige gebieden stop te zetten. China heeft een weerswaarschuwingssysteem met vier niveaus, met kleurcodering, waarbij rood het ernstigste is, gevolgd door oranje, geel en blauw.

Zuidwesten

De provincie Sichuan in het zuidwesten van China (83 miljoen inwoners) is een van de meest getroffen gebieden. Het alarmniveau voor overstromingen is er verhoogd naar niveau 2, het op een na hoogste in het vier niveaus tellende systeem voor noodhulp. De overheid vreest dat de overstromingen historische recordhoogten kunnen bereiken in bepaalde gebieden, bijvoorbeeld de middelste en benedenloop van de Fujiang-rivier. Meer dan 60.000 inwoners van Sichuan ondervonden nadeel van de zware regenval tijdens het weekend. Landbouwgrond, transport, waterbescherming en andere infrastructuur in verschillende delen van de provincie zijn in verschillende mate beschadigd.

Chongqing

Gisteren registreerde het ministerie van Watervoorraden in het gebied rond Chongqing, langs de bovenloop van de Yangtze-rivier, de vijfde overstroming van het jaar. Maandag kwam er een waterstroom van duizenden kubieke meter per seconde door het hydrologisch station Cuntan. Het bevoegde ministerie heeft opgeroepen tot inspanningen om overstromingen te voorkomen in de belangrijke waterreservoirs, zoals dat van de Drieklovendam. Volgens het ministerie van verkeer was er ernstige overlast op autowegen. In de stad Mianyang moesten maandagmiddag twee goederentreinen voor zwaar transport met een totaalgewicht van 8.100 ton in veiligheid worden gebracht omdat de Fujiang-brug door de overstromingen bedreigd werd.

Noordwesten

Een week lang al komen er stortregens neer in de provincie Gansu (26 miljoen inwoners)  in het noordwesten van China. Daar is het de Baishui-rivier, een zijrivier van de Yangtze, waar de zwaarste overstromingen in 200 jaar voorvallen. De hydrologische stations draaien overuren om duizenden kubieke meters overtollig water af te voeren en zo de overstromingsdruk stroomafwaarts te verlichten. De zware regenval heeft 402.000 mensen in zes steden in Gansu getroffen en geleid tot schade met directe economische verliezen van 1,55 miljard yuan (188 miljoen euro). Maandag beschadigde de regen 3.303 km wegen in de stad Longnan, waardoor het verkeer op 497 wegen werd verstoord. Gemeentelijke autoriteiten hebben 22.000 reddingswerkers en 2.720 sets machines gestuurd om 291 beschadigde wegen weer aan te leggen.

regenbuien
Gansu

Zuiden

In het zuiden van China is het dan weer een tyfoon die de komende dagen waarschijnlijk stortbuien zal veroorzaken. Volgens de meteorologische dienst van de provincie Hainan in de Zuid-Chinese Zee ontwikkelde een tropische depressie in het noordoosten van de zee zich dinsdag rond 8 uur ’s ochtends tot een tyfoon. De tyfoon zal woensdag landen in kustgebieden variërend van het westelijke deel van Guangdong tot het noordoostelijke deel van Hainan. De provincies Hainan, Guangdong, Yunnan en de autonome regio Guangxi Zhuang zullen vanaf woensdag te maken krijgen met stortregens. De dienst rampenbestrijding van Hainan heeft een tyfoonalarm afgegeven, waarin wordt gewaarschuwd dat vissersboten en andere vaartuigen naar havens moeten terugkeren. Toeristen wordt geadviseerd om niet naar buiten te gaan als zware regen en storm de gebieden treffen.

Hongkong

De weerdienst van Hongkong geeft tyfoonsignaal nr. 3 af nu de storm Higos de stad nadert. Voorspellers verwachten wind met gemiddelde snelheden tot 62 km / u aan de kust van Guangdong. Stand-by-signaal nr. 1 werd eerder afgegeven nadat de tropische depressie boven de Zuid-Chinese Zee was verhevigd tot een tropische storm.

regenbuien
weerkaart die de verwachte stortregens door tyfoon Higos aangeeft.

Xinhua, South China Morning Post, Wikipedia, knoema.com (particulier bedrijf voor statistieken)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar