Nul nieuwe coronabesmettingen op Chinees vasteland

Op 18 augustus werd op het hele Chinese vasteland geen enkele coronabesmetting vastgesteld. Recente lokale toename is bedwongen.

Wuhan: tijdelijke opvang wordt terug conferentiecentrum

Het dagelijks nieuwsbulletin van de Chinese Nationale Gezondheidscommissie vermeldt voor dinsdag 18 augustus nul geregistreerde lokale besmettingen op het vasteland. Op die dag werden evenmin overlijdens of nieuwe vermoedelijke gevallen geregistreerd.

Het totaal aantal bevestigde COVID-19 gevallen op het Chinese vasteland sinds het begin van de pandemie in januari bedraagt 84.888, een aantal vergelijkbaar met België. Daarvan zijn er nog steeds 569 in behandeling, waaronder 26 die ernstig ziek zijn.

Het totaal aantal bevestigde overlijdens door Covid-19 bedraagt 4.634, minder dan de helft van België.

Dinsdag waren nog twee vermoedelijke gevallen en 17.093 contacten van besmette personen in observatie. Diezelfde dag mochten 2.002 personen de quarantaine verlaten.

Na het bedwingen van de oorspronkelijke uitbraak die begon in Wuhan, heeft China de voorbije maanden nog lokale toename gekend in Beijing (mei-juni), het Noordoosten en Urumqi, de hoofdstad van de Oeigoer regio Xinjiang. Het aantal dagelijkse besmettingen piekte er op enkele tientallen en steeg nooit boven 100. Die toename blijkt nu ook bedwongen door tijdige en efficiënte maatregelen.

Westerse media toonden gisteren iconische beelden van duizenden jonge Chinezen die in een waterpark te Wuhan konden genieten van een elektronisch muziekfestival, zonder bubbels, mondmaskers of andere coronabeperkingen.

Ingevoerde gevallen

Bij 17 personen die uit het buitenland komen werd dinsdag een besmetting vastgesteld. Acht daarvan waren in Shanghai, de rest in de provincies Guangdong, Zhejiang, Shaanxi en Shandong. Deze gevallen worden niet meegerekend in de lokale statistieken.

In totaal zijn er al 2.339 ingevoerde besmettingen geregistreerd. Ze worden naar gespecialiseerde opvangziekenhuizen gestuurd. 90% heeft die intussen mogen verlaten. Er viel in deze groep geen enkel dodelijk slachtoffer en geen enkele patiënt is in kritieke toestand.

China beperkt momenteel de toegang voor buitenlanders nog zeer strikt. De ingevoerde besmettingen betreffen terugkerende Chinezen uit risicogebieden.

In Hongkong woedt sinds juli de ‘derde golf’. Het aantal dagelijkse besmettingen dat piekte op 150 is er intussen gedaald tot 50. Het autonoom bestuurde Hongkong heeft zijn eigen systeem van aanpak en valt niet onder de Chinese statistieken. China heeft wel medische hulpgroepen gestuurd.

Bron: Xinhua, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *