Historische toppen met Arabische- en Golfstaten (upd)

President Xi Jinping heeft tijdens zijn verblijf in Saoedi-Arabië op twee toppen met Arabische- en Golfstaten de koers bepaald die hun betrekkingen de komende jaren zullen aannemen. Xi had ook 20 bilaterale ontmoetingen met Arabische leiders .

Xi Jinping met de Arabische leiders Foto Xinhua Disclaimer

Xi Jinping bezocht Saoedi-Arabië voor het eerst sinds China in 2016 met het land een akkoord sloot over een alomvattend strategisch partnerschap.  Het huidig bezoek bouwt hier verder op maar met uitbreiding buiten de traditionele samenwerking op het vlak van energie. Beide landen gaan hun samenwerking uitbreiden qua technologie, veiligheid en Iran. Er komt een regelmatige vergadering tussen de beide staatshoofden en de vergaderingen tussen de vicepremiers wordt opgetild naar vergaderingen tussen de premiers. China zal zijn plannen voor het Belt & Road Initative beter afstemmen op de ‘Saudi Arabia’s Vision 2030‘. Er is ook een akkoord over het mega infrastructuur project ‘China-Saudi Arabia Jizan Industrial Park‘, een industrieel complex dat alle industrieën omvat met energie, nieuwe energie, scheepvaart, elektriciteit en hightech.

Twee voorakkoorden qua technologie springen in het oog. Huawei sloot een voorakkoord over cloud-computing en over de bouw van hightech complexen in Saoedische steden. Anderzijds tekende China Mobile International (CMI) een voorakkoord om de ontwikkeling van digitale media in de hand te werken. Dit voorakkoord werd getekend tussen CMI en de Saudi Broadcasting Authority (SBA), Saudi Cloud Computing Company en Whale Cloud. Ze gaan samenwerken om slimme digitale media-oplossingen aan te bieden waaronder digitale media, datacenter- en clouddiensten.


Toppen

Xi Jinping met leiders van de Gulf Council Foto Xinhua Disclaimer

Xi Jinping nam zowel deel aan de China-Arab States Summit als aan de top met de Golfstaten. Individueel heeft China een alomvattend strategisch partnerschap of strategisch partnerschap opgezet met 12 Arabische staten en documenten ondertekend over Belt and Road-samenwerking met 20 Arabische staten. Van de Arabische landen hebben er 17 hun steun uitgesproken voor het Global Development Initiative (GDI), 15 zijn lid geworden van de Asian Infrastructure Investment Bank en 14 hebben deelgenomen aan het China-Liga van Arabische Staten Samenwerkingsinitiatief inzake gegevensbeveiliging.

8 terreinen

President Xi Jinping stelde de Arabische landen voor samen te werken op acht vlakken. Wat het eerste terrein namelijk steun voor de ontwikkeling betreft, zal voor 5 miljard yuan projecten uitgewerkt worden waarbij 30 in het kader van het . Er komt een nultarief op 98% van belastbare producten voor de minst ontwikkelde Arabische staten. China zal humanitaire- en heropbouw hulp verlenen aan Palestina, Jemen, Libanon en Syrië. De handel met de Arabische landen zou tegen 2027 $ 430 miljard bedragen.
Op het tweede terrein van voedselveiligheid zullen 5 gezamenlijke labs worden gebouwd, worden 50 projecten in landbouwtechnologie uitgevoerd en zendt China 500 experten. Op het derde vlak van gezondheidszorg zal een samenwerkingscentrum op poten gezet, een samenwerkingsalliantie voor vaccin innovatie, 5 samenwerkingsprojecten in Traditionele Chinese geneeskunde en zullen medische teams gestuurd worden die 2000 gratis cataract operaties zullen uitvoeren en eveneens telegeneeskunde zullen aanbieden.

Fotoexpo in Riyadh over samenwerking China met Arabische Staten Foto Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Op het vierde vlak van samenwerking qua groene innovatie is China klaar om met de Arabische zijde een internationaal onderzoekscentrum op te richten over droogte, woestijnvorming en ontaarding van grond en ook 5 Zuid-Zuid samenwerkingsprojecten over klimaatwissel uit te voeren. Er komt tevens een reeks gezamenlijke labo’s op gebieden als leven en gezondheid, kunstmatige intelligentie, groen en koolstofarm, informatie en communicatie en ruimtevaartinformatie waarbij China 300 geavanceerde praktische technologieën zal verlenen.

Op het vijfde vlak van samenwerking namelijk energiezekerheid zal ook een samenwerkingscentrum worden opgezet en zullen financiële instellingen aangemoedigd worden te participeren in hernieuwbare energieprojecten met een capaciteit van meer dan 5 miljoen kilowatt.  Ook het zesde terrein van samenwerking dat gaat over de dialoog tussen de beschavingen als het zevende samenwerking van de jeugd bevat concrete voorstellen. Het laatste terrein waarop samengewerkt zal worden betreft veiligheid en stabiliteit. De dialoog tussen de departementen Defensie zal worden opgevoerd en China zal 1500 personen opleiden op het vlak van slimme politie en van cyberveiligheid.

China zal samen met de Arabische zijde het China-Liga van Arabische Staten Samenwerkingsinitiatief inzake gegevensbeveiliging implementeren, een mechanisme voor netwerkinformatie-uitwisseling opzetten en uitwisselingen en dialogen op het gebied van gegevensbeheer en cyberbeveiliging versterken

De Chinese president noemde op de eerste top ooit met de Golfstaten deze ‘natuurlijke samenwerkingspartners’ en stelde 5 domeinen voor om de komende 3 tot 5 jaar samen te werken inclusief energie, financiën en investeringen, innovatie en nieuwe technologieën evenals ruimtevaart en taal en culturen. Xi zei dat China meer ruwe olie en vloeibaar aardgas uit GCC-landen zal blijven importeren en de samenwerking op het gebied van olie- en gasontwikkeling en schone en koolstofarme energietechnologieën zal blijven versterken. Hij riep de twee partijen ook op om een regeling voor de olie- en gashandel in Chinese munt uit te voeren.

SCO/BRICS

Wordt BRICS SABRICS? Foto: YouTube Disclaimer

Saoedi-Arabië en andere landen vertonen ook interesse om toe te treden tot de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en BRICS plus. Momenteel zijn Egypte, Saoedi-Arabië en Qatar nieuwe dialoogpartners van de SCO geworden en Bahrein, de VAE en Koeweit zullen dialoogpartners worden. In mei was minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi voorzitter van de videodialoog onder ministers van Buitenlandse Zaken tussen BRICS en opkomende markten en ontwikkelingslanden. Veel Arabische landen namen deel aan de bijeenkomst en sommige hebben hun bereidheid uitgesproken om zich aan te sluiten bij de BRICS.

In de marge van de toppen had president Xi Jinping ook 20 bilaterale ontmoetingen met onder meer de Libanese premier Najib Mikati, de voorzitter van het Jemens Presidentieel leiderschap Rashad Mohammed Al-Alimi, de Algerijnse premier Ayman Benabderrahmane , de Oman vicepremier Sayyid Fahd bin Mahmoud Al Said, de koning van Bahrein Hamad bin Isa Al Khalifa, de president van Djibouti Ismail Omar Guelleh;, de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud en de Mauretaanse president Mohamed Ould Ghazouani.

Bronnen: Global Times, SCMP, Xinhua, Peoples Daily


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *