CPC feliciteert twee andere partijcongressen

Twee leden van het Permanent Comité van het CPC Politiek Bureau hebben afgelopen week twee democratische partijen gefeliciteerd wegens het houden van hun partijcongres. Ook bij de raadpleging over de economische politiek in 2023 werden vertegenwoordigers gehoord van deze partijtjes.

Li Qiang op CPWDP congres Foto: Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Helemaal in tegenstelling tot onze politieke cultuur van regerende en oppositiepartijen werkt de Chinese politieke cultuur met een consensus model. Dit houdt in dat naast de grote Communistische Partij er nog acht kleinere partijtjes aan het beleid deelnemen. Dit gaat van het leveren van ministers over het aanstellen van gouverneurs tot en met vicevoorzitters in de twee kamers. Zowel in het Volkscongres als in de Consultatieve Commissie beschikken deze partijen over een ondervoorzitter. Deze samenwerking dateert al van in het begin van de Volksrepubliek.

Afgelopen week hielden twee van deze partijen een partijcongres.  Het was Li Qiang die het partijcongres van de Chinese Peasants and Workers Democratic Party (CPWDP) feliciteerde namens het CPC Centraal Comité ter gelegenheid van hun 17de nationaal partijcongres. Li erkende dat deze partij de afgelopen vijf jaar en belangrijke rol had gesteeld op het vlak van medische diensten, bevolking en op milieuvlak. De voorzitter van de partij Chen Zhu is overigens de minister van Gezondheid. Hij leverde het rapport van het 16de CPWDP Centraal Comité. Het congres zal beraadslagen over het rapport, een ontwerp amendement aan de partijhandvest bespreken en een nieuw Centraal Comité kiezen.

Wang Huning bij Taiwan League Foto Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Een volledige analoge handelswijze gebeurde op het 11de nationaal congres van de Taiwan Democratic Self-Government League, de kleinste van de democratische partijen. Het was Wang Huning die het congres feliciteerde namens het CPC Centraal Comité. Wang beloofde dat de CPC verder het systeem van door de CPC geleide samenwerking tussen meerdere partijen zal ontwikkelen en het breedst mogelijke patriottische eenheidsfront consolideren om een machtige kracht te creëren die de drang naar nationale verjonging stimuleert. Belangrijke kwesties zijn onder meer de verdieping van de economische integratie over de Taiwan Straat en het streven naar nationale hereniging. Voorzitter Su Hui leverde het rapport namens het 10de Centraal Comité. Ook hier wordt het rapport bediscussieerd, een amendement aan de partij grondvesten en een nieuw Centraal Comité gekozen.

Economie

Typisch voor deze samenwerkingscultuur onder de diverse partijen was dat het CPC Centraal Comité op 2 december een symposium hield met niet CPC personen over de economische politiek volgend jaar. Tijdens de vergadering spraken personen van de 8 niet Communistische partijen, van de All-China Federation of Industry and Commerce en ook afgevaardigden zonder partijprofiel. De suggesties gingen over het bevorderen van groene en koolstofarme ontwikkeling, het mobiliseren en beschermen van particuliere investeringen, het stimuleren van de consumptie en het vergroten van de werkgelegenheid evenals het optimaliseren van gerichte pandemiemaatregelen.

Xi Jinping drong er bij hen op aan diepgaand onderzoek te blijven doen naar belangrijke kwesties rond de preventie en bestrijding van pandemieën, toenemende binnenlandse consumptie, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid in de wetenschaps- en technologiesector en het stimuleren van de vitaliteit van micro- en kleine bedrijven. Xi moedigde hen aan om hun suggesties naar voren te brengen om de CPC te helpen bij het nemen van beslissingen. Zo werkt het consensusmodel Chinese stijl.

Peoples Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *