Hoe beledigend mag een stand-up comedian zijn? (upd)

Een Chinese stand-up comedian die het leger beledigde krijgt zware kritiek op sociale media en wordt door zijn werkgever ontslagen. Zoals bij ons is er ook in China hevige discussie over de grenzen van grappen in het publiek.

Li Haoshi/ House Foto Sina Weibo Disclaimer

Li Haoshi, aka House, is een bekende Chinese stand-up comedian. Vorige zaterdag deed een toeschouwer van zijn show in Beijing zijn beklag op Weibo over een ongepaste grap. De comedian vertelde hoe zijn twee geadopteerde zwerfhonden een eekhoorn achterna zaten. Daarbij moest hij denken aan de leuze ‘Smeed voorbeeldig gedrag! Vecht om te winnen!’. De toeschouwer vond dat een zware belediging voor Chinese het leger, dat sinds 2013 deze leuze als motto heeft.

Het incident ging snel viraal en de hashtags erover werden al meer dan 2 miljard keer aangeklikt op Weibo.

Verontschuldigingen, ontslag en boete

Maandag bood House zijn verontschuldigingen aan voor ‘het gebruik van een ongepaste vergelijking die bij het publiek ongenoegen heeft opgewekt’. ‘Ik zal mijn verantwoordelijkheid opnemen, niet meer optreden en diep nadenken’ schreef hij op Weibo. Nadien kon hij geen commentaar meer geven op Weibo.

De werkgever van House, Shanghai Xiaoguo Culture Media Co., organisator van populaire talkshows, liet kort daarop weten dat ze de comedian sterk bekritiseerd hadden en dat hij voortaan niet meer voor hen mag optreden. Het bedrijf zal in het vervolg ‘meer sociale verantwoordelijkheid opnemen, en meer zorg besteden aan de opleiding van zijn performers om een correcte werking te verzekeren’.

De toezichthouder op de cultuurmarkt in Beijing heeft een onderzoek gestart naar Xiaogou omdat het niet de eerste keer is dat het in dergelijke incidenten betrokken is. Eerder was er onder meer een schandaal rond ongepaste commentaren van de bekendste stand-up comedian Li Dan. Die betaalde een boete van een miljoen yuan na sexistische commentaar over het ondergoed van een vrouw.
(upd) De vergunning van Xiaogou om in Beijing commerciële voorstellingen te organiseren is intussen geschrapt en het bedrijf moet 15 miljoen yuan boete betalen

Vooral verontwaardigde reacties op sociale media

Sommige gebruikers van de sociale media verdedigen House: hij had waarschijnlijk met zijn slechte grap niet echt de bedoeling het leger te beledigen. Overigens is belediging de basis van stand-up komedie.

De grote meerderheid van de tussenkomsten op sociale media vinden dat er grenzen zijn aan slechte grappen, en dat het beledigen van het Chinese leger absoluut niet kan. Velen willen zelfs dat House nooit meer voor een publiek mag optreden.

Voor sommigen is het extra erg dat House het leger vergelijkt met zwerfhonden, wat een associatie maakt met iets smerigs.

Uit de commentaren blijkt een grote band met het Chinese leger. ‘We hebben allemaal een diepe affectie en onbegrensd vertrouwen in ons leger’ ; ‘De rode lijn voor alle Chinezen is dat ze niet moeten lachen met het volksbevrijdingsleger”; ”Soldaten werden gewond of gedood in vorige oorlogen: leden zij opdat een stand-up comedian later grappen over hen zou kunnen maken?’

De partijkrant People’s Daily nam ook een standpunt in: ‘ Het eenzijdig uitlokken van gelach door de grenzen op te zoeken van wat kan is verkeerd’ ‘Er moeten grenzen zijn aan wat voor grappen men kan maken’.

Bron: Caixin, Global Times

Print Friendly, PDF & Email