Hoe de melamineverleiding te bezweren?

Boeren zijn geneigd de chemische stof melamine, een organische base, bij de melk te doen om het proteïnegehalte te verhogen. Dat is bedrog van de consumenten (en gevaarlijk voor de gezondheid van hun kinderen). Maar het gebeurt niet alleen uit pure hebzucht of door een uit de hand gelopen reclamestunt. De eisen die aan het proteïnegehalte worden gesteld kunnen veel zuivelboeren met hun melk niet halen. De meeste zuivelboerderijen hebben minder dan 100 koeien. Een derde van de zuivelboeren heeft maar vijf koeien of minder. Dat zou de reden zijn waarom ze hun bedrijf niet zo kunnen beheren dat het proteïnerijke melk voortbrengt.
Beijing zal nu het minimumproteïnegehalte voor rauwe melk verlagen van 2,95 % tot 2,8 (rauwe melk heeft nog geen bewerking ondergaan en is het uitgangspunt voor de zuivelindustrie).
Het gehalte blijft op 2,9 % voor gepasteuriseerde melk.
Wu Heping van de zuivelbond in Heilongjiang (Noord-China), die de normverlaging mocht aankondigen, verzekert de consumenten echter dat de koeien die melk geven met minder proteïnen ook gezond zijn. Volgens hem is de nieuwe norm realistisch.
Deskundigen vrezen dat de ingreep de prikkel om melamine toe te voegen niet zal laten verdwijnen. Een van hen is Wang Dingmian, de zuivelexpert uit Guangzhou, die al eerder de aandacht trok met zijn kritische uitspraken. Hij zegt dat ook 2,8 % voor veel boeren nu niet haalbaar is en dat zij dus nog steeds in de verleiding kunnen komen ontoelaatbare stoffen toe te voegen zodat ze hun melk niet moeten weggieten. Wang ziet twee mogelijke oplossingen: de sector verbeteren en de kwaliteit van het voer verhogen.
Vooralsnog probeert het ministerie voor Volksgezondheid het melamineprobleem dat steeds weer opduikt nog vooral te bedwingen via een betere controle en strafmaatregelen.
Bronnen: SCMP, Xinhua, wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *