Hongkong: kat en muis-spel in Mong Kok (upd)

Dit weekend was er heel wat getouwtrek tussen de politie die barricades bij Mong Kok wegnam en de protestbeweging die deze terug plaatste. Maandag besliste het Hoog Gerechtshof dat de bezetters de weg moeten vrijmaken.

barriucadeshgkg

Het getouwtrek met de barricaden


Honderd politieagenten begonnen vrijdagmorgen met het opruimingen van de versperringen de die protestbeweging “Occupy Central” in de wijk Mong Kok had opgeworpen. Tenten en barricades werden in alle vroegte verwijderd. Tegen 7 u waren de meeste tenten en barricades opgeruimd en de uitwegen van de metro vrijgemaakt. Op de middag kwamen 200 actievoerders terug en bezetten opnieuw het noordelijk gedeelte van Nathan Road. In de avond toen duizenden protestlui kwamen opdagen om de versperringen te herstellen, wilde de politie de geblokkeerde weg vrijmaken en daarbij deden zich schermutselingen voor. De politie gebruikte pepperspray en pakte 26 protestlui op. 15 politieagenten werden gewond.  Bewoners die tegen de actie zijn, wierpen van uit torengebouwen uitwerpselen en pamfletten met “ultimatum” op  op de actievoerders.
Na de chaotische nacht van schermutselingen kwamen zaterdag mongkokstellingenopnieuw betogers opdagen om de wegen in Mong Kok te bezetten en de politie schat hun aantal zaterdagmiddag op 9000. Toen zondag de protesterenden terug een druk kruispunt probeerden te bezetten, chargeerde de politie opnieuw.  Maandag werden de straten van Mong Kok weer bezet, maar op vraag van een taxivereniging en busmaatschappij besliste het Hoog Gerechtshof dat de weg moet vrijgemaakt. ‘Als de bezetters geen gehoor geven aan het dwangbevel, kunnen wij als eisers vragen dat er een arrestatiebevel wordt uitgeschreven en dat het gerecht die arrestaties ook laat uitvoeren’, zo heeft Johnny Mok Shu-luen SC, de vertegenwoordiger van de taxibedrijven gezegd. Tot arrestaties zal het wellicht niet komen want de eisers moeten eerst de identiteit van de demonstranten kennen vooraleer aan het gerecht de arrestatiebevelen aan te vragen.

De politie bestempelt de toestand als “oproerig” en CE Leung beweert dat de rellen aangewakkerd worden vanuit het buitenland. 400 districtsraadleden uit de 18 districten onderschreven maandag een open bruef aan de studenten om terug de normale toestand te herstellen.

Besprekingen

Vorige week werd bekend dat politie een betoger zou geslagen hebben na arrestatie en daarop werden agenten geschorst voor de tijd van het onderzoek. Chief Chief Secretary Carrie Lam heeft voor volgende dinsdag besprekingen met de studenten in het vooruitzicht gesteld. Ook de protestbeweging drong vrijdag op de dialoog aan. De rektor van de Lingnan University  Cheng Kwok-hon werd door 8 universiteiten uitgekozen om de besprekingen tussen studenten en het bestuur te modereren. Dit gebeurt morgen dinsdag en wordt door de televisie uitgezonden. Voorts  heeft de Legco een verzoek van de pan-democraten verworpen tot een onderzoek naar het financiële verleden van Leung. Een dertigtal tegenbetogers trok vorige week ook nog op naar de universiteit waaraan 2 leiders van de protestbeweging verbonden zijn om sancties tegen hen te eisen.
Wat de economische weerslag van de acties betreft heeft DBS Bank de raming van het bnp voor het vierde kwartaal verlaagd van 2 tot 0 % en voor het gehele jaar van 2,6% naar tussen 1,6% en 2,1%. Deze week heeft het blad Ta Kung Pao voorzitter Lee Cheuk-yan van de oppositie Labour Party er van beschuldigd $ 1,6 miljoen aanvaard te hebben van de National Endowment for Democracy in de VS om in Hongkong betogingen te organiseren tegen de regering. De pers in Beijing noemt het protest “de tyrannie van een minderheid” en wil het hooghouden van de rechtstaat waarbij de minderheid zich schikt naar wat de meerderheid beslist.
Bronnen: SCMP, China Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Hongkong: kat en muis-spel in Mong Kok (upd)

  1. Dit issue is een echte splijtzwam geworden in de Hongkongse samenleving. Wie niet voor is, is tegen. Het is of zwart of wit. Vrienden, familieleden, klasgenoten, collega’s worden “defriended”, ook in het echte leven. Een gevaarlijke situatie.
    Ik denk dat dit niet snel zal veranderen. Het zal vooral een impact hebben op de ontwikkeling van Hongkong zelf omdat de centrale regering in Beijing geen verregaande voortrekkersrol aan Hongkong zal toebedelen. Shanghai zal daar het meest van profiteren. Over 10 jaar kunnen de demonstranten op hun “prestaties” terugblikken. Zo is eerder dit jaar beslist dat APEC 2014 verplaatst wordt van Hongkong naar Beijing. Over 20 jaar zie ik Hongkong evolueren naar een Chinese tweederangsstad.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *