Hongkong: nog steeds geweld, verdeeldheid, roep om interventie

Afgelopen zaterdag en zondag keerde het geweld alweer terug naar de straten van Hongkong.

Hongkong
Spandoek voor de 70 verjaardag van de Volksrepubliek gaat in vlammen op (foto China Daily)

Zaterdag

Op zaterdag werd een bijeenkomst van honderden burgers voor steun aan de regering en de politie bedreigd door radicale opposanten. De politie greep in om de voorstanders van eenheid met China en het ‘systeem van 1 land, 2 systemen’ te beschermen.

Bijeenkomst voor de eenheid, de regering en de politie

Zondag

Op zondag trok een verboden betoging in het commerciële hart van de stad volgens de South China Morning Post ‘tienduizenden’ deelnemers. Al gauw ontaardde dit vreedzame protest in aanvallen met benzinebommen op regeringsgebouwen en metrostations. De politie greep in met waterkanonnen, rubberkogels en traangas. Tot diep in de nacht streden radicale opposanten met de ordehandhavers. Er waren ook gevechten tussen bendes van tegenstanders van de regering en van voorstanders van de regering. De politie is er met grote moeite in geslaagd de twee uit elkaar te houden. In totaal zijn er acht gewonden gevallen. De toestand van een voorstander van de regering die hard werd aangepakt was een tijdlang kritiek. De verdeeldheid komt ook tot uiting in tegengestelde steunbetuigingen binnen de medische sector. Sommige zorgverleners blijven de activisten steunen, 600 bekende dokters scharen zich achter de politie.

Vreedzame verboden betoging: ‘dat was het begin’ (foto Sam Tsang, SCMP)

Overheidsreactie

Politiemensen protesteren tegen gewelddadige aanvallen op hun persoon, vaak in geïsoleerde situaties. Zij klagen ook de bedreigingen tegen hun partners en kinderen aan. Het openbaar vervoerbedrijf heeft op woedende toon de acties veroordeeld. De herstelkosten zijn volgens MTR Corp enorm en miljoenen reizigers worden regelmatig gedupeerd omdat het verkeer dan stilgelegd wordt. De regering van Hongkong noemde het verbranden van vlaggen een ‘aanval op de nationale soevereiniteit’. ‘Geweld is niet de oplossing’…’wij doen een eerlijk voorstel voor dialoog’ waren de twee andere elementen in een verklaring die afgelopen nacht werd uitgegeven.

schoonmaak rond regeringsgebouwen op maandag (foto Calvin Ng/China Daily)

Oproepen tot westerse interventie

Sommige opposanten blijven westerse landen vragen om tussen te komen. Vorig weekend deden ze een oproep aan het Amerikaanse Congres om de speciale status van Hongkong als financieel centrum af te nemen en sancties tegen Chinese ambtenaren mogelijk te maken. De bekende separatist Joshua Wong vloog vorige week maandag naar Berlijn voor ‘een onderhoud met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken’. Op vrijdag riep hij de Amerikaanse president Trump op om bij elke handelsovereenkomst met China een ‘mensenrechtenclausule’ te bedingen. Honderd actievoerders gingen afgelopen zaterdag naar het Britse consulaat om Londen tot actie te bewegen. Anderen droegen een spandoek mee om Trump te steunen bij zijn herverkiezing. Op vrijdag heeft de Centrale Commissie voor Politiek en Wetgeving volgens de South China Morning Post over de oproepen tot westerse interventie een artikel verspreid via het populaire sociale medium WeChat.

‘richt de blik naar China, niet naar het Westen’

Het stuk erkent dat jongeren van Hongkong met sociaaleconomische problemen kampen, maar zegt dat ze bondgenoten zoeken aan het verkeerde adres. ‘De plekken op aarde die hulp kregen van de westerse landen om democratie en vrijheid in te voeren, zitten allemaal in de problemen. Westerse landen kunnen zelfs hun eigen problemen niet oplossen’. De radicalen hebben volgens de commissie van de CPC niets te bieden dan woede, holle woorden en de neergang van de economie van Hongkong. ‘De jongeren kunnen beter de blik richten naar het noorden: daar zullen ze de oplossing vinden voor hun problemen met werk, lonen en huisvesting’. Met het noorden bedoelt Beijing: de rest van China, het Belt and Road Initiative en steden zoals Shenzhen en Shanghai. De London Stock Exchange Group verwerpt overigens een verrassend overnamebod dat uitging van de beurs van Hongkong, omdat de groepShanghai als partner verkiest.
Bronnen: South China Morning Post, Xinhua, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Hongkong: nog steeds geweld, verdeeldheid, roep om interventie

  1. Joshua Wong, reist hij met HK paspoort of BNO? https://en.wikipedia.org/wiki/British_National_(Overseas)_passport Als hij na 1997 geboren was kan hij moeilijk met een BNO rondreizen. Toekomst in het noorden? Sommige studenten weigeren mandarijn te leren zo waar is hun toekomst in het noorden? Geen wonder dat Shenzhen steeds beter wordt dan HK. Net een politie buitendiensttijd neergestoken. Blijkbaar hebben alleen CID een vuurwapen na hun diensttijd en straatpolitie niet. De tijden zijn veranderd met internet: nu weet iedereen dat een straatpolitieman buiten diensttijd zonder wapen rondloopt. Een makkelijk doelwit.

  2. 600 doktoren? De verdeeldheid in deze issue is erg triest. Maar het verdeeldheid in het medisch industrie is al lange tijd aan de gang tussen privé en overheidsziekenhuizen. Privé sector is meer pro Beijing want daar komt het geld vandaan. Geboorten en medisch toerisme komen veel uit China. Dat overheidsdoctoren allemaal naar de privésectoren gaan zegt erg veel over HK.

  3. Er is een meme nu met you go to jail I go to Yale. De probleem is dat Joshua zo dom is dat hij niet eens de kans krijgt naar Yale te gaan. Hij werd ooit geweigerd door 10 HK universiteiten. Dus zijn enige cariere is in jail met zijn democratie retoriek. Zonder deze demonstraties ligt zijn toekomst als straatveger. Kijk de meeste leiders geven niet echt om de jeugd van HK of democratie. Het gaat allemaal om geld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *