Hongkong weer genormaliseerd, maar met zwakke economie

Na 17 opeenvolgende dagen zonder besmettingen heeft het bestuur te Hongkong de Covid-19 beperkingen sterk versoepeld. De economie ging echter tijdens het eerste kwartaal met 8,9 % achteruit en aantal Chinese toeristen daalde in maart zelfs met 99%.

winkel failliet, winkel open…

Woensdag noteerde Hongkong de 17-de dag op rij dat geen nieuwe Covid-19 besmettingen vastgesteld werden. Met 1040 besmette personen en 4 doden brengt Hongkong het er relatief goed van af. De bevolking heeft snel de lessen toegepast die uit de Sars crisis werden getrokken. Vanaf vandaag kunnen 8 soorten zaken terug hun deuren openen als ze de regels van ‘fysieke afstand’ toepassen, aldus minister voor Voeding en Gezondheid Sophia Chan Siu-chee. Ze waarschuwde er meteen voor dat indien de versoepeling tot onbevredigende resultaten leidt, de regels mogelijk weer strenger kunnen toegepast.worden.

Bij de 8 soorten zaken behoren speelzalen, cinema’s, fitness, schoonheids- en massagesalon en mahjong lokalen. Bars kunnen weer zaken doen als ze werken op halve capaciteit, geen muziek-of karaoke bieden, de dansvloer sluiten en niet meer dan vier personen aan een tafel zitten; huwelijken kunnen nu bijgewoond door 50 personen terwijl dat vroeger 20 was. De acht zaken moeten de klanten wel anderhalve meter uiteen houden terwijl de groepen beperkt blijven tot acht personen. Het personeel moet regelmatig de temperatuur van de klanten verifiëren en ook het mondkapje blijft nodig. In de bioscopen worden niet meer dan 8 personen per rij toegelaten. Nachtclubs, sauna’s, feestzalen en karaokelounges blijven tot nader order dicht. Op het niet naleven van de regels van fysieke afstand staan zware straffen die tot 3225 US $ gaan of 6 maand gevangenisstraf.

De scholen heropenen ten vroegste op 27 mei en dan nog gefaseerd. Kortom Hongkong keert langzaam terug naar een normale toestand. Het voorbije weekend was de sfeer vrolijk en waren de stranden goed gevuld. De autoriteiten waarschuwen echter voor een tweede golf van gevallen. In dit verband heeft de politie op één mei een vreedzame protestbetoging in een winkelcentrum uiteen gedreven omdat de betogers de regels van fysieke afstand schonden.

Economie

Uitgaven voor kleinhandel Januari -maart

Minister van Financiën Paul Chan deelde mee dat de economie tijdens het eerste kwartaal met 8,9% daalde. Dit is het derde kwartaal van achteruitgang en de sterkste achteruitgang sinds de tellingen begonnen in 1974. De drie motoren van de stedelijke economie uitvoer, kleinhandel en investeringen sputteren, zo legde hij uit. De export ging met 9,7% achteruit; de uitvoer van diensten als gevolg van minder toeristen daalde het meest, namelijk met 37,8% en de investeringen gingen met 13,9% achteruit tijdens het eerste kwartaal. Het verbruik daalde met 10,2% .

De kleinhandel nam in Hongkong gedurende het eerste kwartaal af met 35%. De verkoop in maart was ongeveer die van het niveau in 2009. Voor het eerste semester wordt van 30 tot 50% minder verkoop verwacht. Omdat het bestuur de quarantaine verplicht maakte voor alle aankomsten uit het buitenland, stortte het aantal toeristen uit het vasteland en Taiwan in maart ineen met 99% tot nauwelijks 82.000. Over het gehele kwartaal bedroeg de achteruitgang 80%. Om de economie te redden heeft het bestuur van Hongkong een plan van 37 miljard US$ uitgerold om de druk op bedrijven en personen te verlichten. Dit pakket kost zowat 9,5% van het bnp.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *