EU ambassadeur: gebekvecht VS-China helpt coronabestrijding niet

EU ambassadeur in China Nicolas Chapuis vindt dat de Europese Unie centraal staat in de wereldwijde strijd tegen Covid-19. Hij meent dat het recente gebekvecht tussen de VS en China daarbij niet behulpzaam is. Chapuis zegt dat China een heilzame rol kan spelen want anders dreigen de toeleveringsketens uiteen te vallen.

EU ambassadeur Chapuis in Beijing is overtuigd dat de Europese Unie de kern vormt bij het uitdokteren van multilaterale oplossingen zoals de maatregelen tegen het coronavirus en ter voorbereiding van het economisch herstel nadien. Hij zei dit op een virtuele persconferentie naar aanleiding van de 45 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de EU en China. Hij vindt de oplopende spanningen tussen de VS en China weinig behulpzaam voor de nood aan een geest van samenwerking die nu nodig is.
Trump dreigde zelfs met nieuwe tarieven en met zich terug te trekken uit het in januari afgesloten handelsakkoord. Na een telefoongesprek tussen de toponderhandelaars lijkt dit gevaar nu afgewend. De ambassadeur vindt dat de relaties tussen de EU en China op schema zitten, hoewel er ook meningsverschillen zijn over Covid-19.

De Financial Times meent te weten dat in een krantenopinie door de ambassadeur en mede ondertekend door de 27 andere EU-ambassadeurs een passage die zinspeelde over het ontstaan van het virus in China werd weggelaten. Volgens Deutsche Welle was de EU het eens met de aanpassing.

Top in Duitsland

Hoe dan ook de EU en China zijn bezig met het herorganiseren van een reeks ontmoetingen op hoog niveau die hadden moeten plaats vinden in februari en maart. Wegens het virus werden die afgelast. De vergaderingen hebben vooral als doel om een top te Leipzig voor te bereiden tussen Xi Jinping en de leiders uit de 27 landen. ‘We proberen dat te doen op een verantwoordelijke, samenwerkende wijze die elkaars bezorgdheden respecteren’, aldus nog de EU ambassadeur. Hij vindt dat China zich in een unieke positie bevindt om de bestaande spanningen te verlichten door verder zijn agenda voor economische hervormingen af te werken en oplossingen te vinden voor bekommernissen daarover. ‘Hierin falen zou enkel de al zichtbare verstoring van de toelevering ketens, de ontkoppeling van de grote economieën en de opkomst van protectionisme in de hand werken’.

Investering pact

Sinds 2013 werken de twee aan een alomvattend investering pact. Chapuis zei dat beide partijen tegen september een gemeenschappelijke kijk willen hebben over hoe dit pact er uiteindelijk gaat uitzien. Vooral is overeenstemming nodig over moeilijke problemen zoals subsidies, een gelijk speelveld en markttoegang. Als dit pact op tijd wordt afgesloten, zou het een middel kunnen worden in de wereldwijde heropleving, zo hoopt hij. Terwijl Chapuis vindt dat het essentieel is om de duurzaamheid van de toeleveringsketens te verbeteren en de afhankelijkheid van de individuele landen voor grondstoffen te verminderen, betekent dit niet dat de Europese bedrijven China zouden verlaten. Wel vindt hij dat eerst het investering pact moet afgesloten worden vooraleer er sprake kan zijn van een vrijhandelsovereenkomst tussen EU en China.

SCMP, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *