Hongkongs economie groeide nauwelijks in K1

Tijdens het eerste kwartaal groeide de economie van Hongkong met nauwelijks 0,5%, de kleinste vooruitgang sinds K3 uit 2009. Verwacht wordt dat de groei nadien weer groeit zodat over het gehele jaar 2 tot 3% wordt gehaald.

Haven Hongkong

Volgens een voorspelling van het Census and Statistics Departmentt groeide het brp van Hongkong tijdens het eerste kwartaal maar met een half procent. Het officiële cijfer volgt pas op 17 mei. Gezien de economie tijdens K4 van 2019 maar met 1,2% groeide, is duidelijk dat met dit cijfer een bodem is bereikt die sinds K3 van 2009 niet meer werd neer gezet. De zwakke prestatie wordt toegeschreven een de flauwe wereldeconomie en verschillende externe tegenwinden. Vorig jaar groeide Hongkong nog met 4,6%.

Tijdens zijn voorstelling van de begroting in februari raamde minister van Financiën Paul Chan Mo-po dat Hongkongs economie dit jaar zou groeien met tussen 2 tot 3%. Chan waarschuwde zondag nog dat het brp niet kon ontsnappen aan de gevolgen van de handelsoorlog noch aan de zwakke cijfers in handel en maakwerk die de meeste Aziatische landen meemaakten. Volgens de voorspellingen zou de totale uitvoer van goederen tijdens K1 4,2% achteruit zijn gegaan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer van diensten groeide met 1,4 %. Het privéverbruik deed het nog slechter met nauwelijks 0,1% groei, contrasterend met de 2,7% tijdens K4 van 2018. De uitgaven voor investeringen krompen.

Uitvoer?

Experts wijzen eveneens op de zwakke prestaties van beurs en de vastgoedmarkt. Toch is er hoop dat de groei tijdens het tweede kwartaal 2% kan bereiken gezien het beter klimaat op deze twee terreinen. Erevoorzitter Danny Lau Tat-pon van de Hong Kong Small and Medium Enterprises Association voorspelt echter dat de uitvoer tijdens het tweede kwartaal nog zwak zal blijven. Zelfs indien er volgende week een akkoord tussen VS en China afgesloten wordt, duurt het even voor de nieuwe bestellingen binnen komen zodat hij pas voor het derde kwartaal een echte voortzetting van de uitvoer verwacht.

Bron:SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *