Chinese migranten worden grijzer en minder mobiel

Volgens de laatste statistieken telt China nu 288 miljoen migranten. 22% van deze groep is al over vijftig jaar oud en dat is 5% meer dan 5 jaar geleden. De groep wordt grijzer en minder mobiel. Bijgevolg gaan ze minder ver van huis voor hun werk.

Traditionle migranten worde ouder

De jaarlijkse telling van het aantal migranten door het National Bureau of Statistics vond dat er eind vorig jaar 288 miljoen waren of 0,6% meer dan het jaar voordien. 22,4% zijn al ouder dan 50. Die willen minder ver van huis werken. Vele lokale besturen moedigen hen aan om naar huis terug te keren en er een zaak op te starten. Ook wordt gedacht dat de minder snel groeiende economie de terugkeer van de migranten heeft aangemoedigd.

Het onderzoek toont aan dat 115 miljoen migranten een andere baan dan in de landbouw aannamen zonder hun thuisbasis te verlaten. Dit is 1,62 miljoen meer dan voordien. Omgekeerd verlieten 172 miljoen hun thuisprovincie om elders te werken wat 810.000 minder is dan het jaar voordien. Onderminister Qiu Xiaoping van HR en Sociale Zekerheid zei in januari dat sommigen hun werk verloren door de economische vertraging. Als gevolg daarvan daalde het aantal migranten in de delta van de Parelrivier vorig jaar met 1,86 miljoen tot 45,36 miljoen. In de regio Beijing-Tianjin-Hebei bedroeg de daling 270.000, aldus het onderzoek.

Jongere migranten werken als besteller

De gemiddelde leeftijd van de migranten die een lokale baan aannemen is 44,9 jaar oud, veel ouder dan de 35,2 jarige gemiddelde migrant die verder van huis werkt. Het aantal migranten tussen 16 en 30 jaar daalde significant en dit vijf jaar op rij. In tegenstelling tot hun voorgangers is de jongere generatie weinig geneigd werk in de bouw of in het traditioneel maakwerk te verrichten.

Vorig jaar bedroeg het aandeel van migranten in de tertiaire sector 50,5%, een vooruitgang met 2,5%. Het aantal in de secundaire sector viel met 2,5% tegenover het jaar voordien. Hun aantal in het maakwerk daalde met 2% en dat in de bouw met 0,2%. Het gemiddelde loon van een migrant bedroeg vorig jaar 3721 yuan, een vooruitgang met 6,8% tegenover 2017. Daarbij valt echter een groot verschil te noteren tussen het oosten van het land en het noordoosten waar de lonen nauwelijks stegen.

SCMP, statistiek

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Chinese migranten worden grijzer en minder mobiel

  1. Het oude stereotype dat migrant werker dom zijn is erg verouderde stereotype. Huidige jonge zijn behoorlijk slim en kunnen het lokale werkers werk overnemen zonder problemen. Nieuwe bazen in het grote stad zijn nu de dorp migranten. Veroudering van migranten is meer het pension probleem waar de overheid erg veel moet aan werken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *