Hoopvol uitkijken naar top Obama – Xi…, toch?Bij zijn eerste bezoek was Xi nog vicepresident

Bij zijn eerste bezoek was Xi nog vicepresident

De presidenten van de VS en van China houden hun eerste officiële ontmoeting als staatshoofd op 7 en 8 juni in Californië.

Op de agenda staan volgens de media in de beide landen vermoedelijk: meningsverschillen over handel en cyberspionage, Korea, de spanningen in de Oost-Chinese en Zuid-Chinese Zee, Syrië en Iran. Het Witte Huis sprak al van ‘diepgaande besprekingen over bilaterale, regionale en mondiale kwesties’. Het zou goed kunnen dat de kwestie van de concurrentie rond zonnepanelen tussen de EU, China en de VS een belangrijk gespreksonderwerp wordt. De vraag is daarbij welke houding de VS zal aannemen in het groeiend belangenconflict hierover tussen de EU en China. Zowel de VS als China zien in het bezoek van Xi ook een kans om hun betrekkingen van de afgelopen jaren te beoordelen en om hun samenwerking te verbeteren. Voor Beijing is het doel het leveren van een bijdrage aan ‘de kansen op vrede, stabiliteit en welvaart in de wereld.’ De officiële Chinese media schrijven optimistisch over een gesprek dat kan helpen ‘om de achterdocht tussen beide landen weg te nemen’.

Een incident aan een Amerikaanse universiteit helpt misschien om het optimisme wat te temperen. Vicepresident Joe Biden heeft in een nogal nationalistische toespraak tijdens de diploma-uitreiking van de University of Pennsylvania laten horen wat hij persoonlijk echt vindt van China: ‘wees maar niet bang…hun problemen zijn immens en zij missen veel dingen die wij wel hebben: een open en eerlijk rechtssysteem, levendige kapitaalmarkten, innovatieve geesten.’ Biden heeft ook beweerd ‘dat je in China geen afwijkende meningen mag hebben en dat je je er niet vrij kan uiten.’ Biden zei verder, naar aanleiding van zijn bezoek aan China, over Xi Jinping: ‘hij is sterk en verstandig, maar hij ziet er niet uit alsof hij zeker is dat hij zijn werk met succes zal kunnen afmaken.’ Chinese jongeren die in de VS studeren en die het evenement bijwoonden waren verontwaardigd. Een van hen heeft in een protestbrief aan de Amerikaanse vicepresident laten weten dat hij verontschuldigingen eist. Meer dan 300 medstudenten hebben zich bij de actie aangesloten. De initatiefnemer heeft het bericht gemeld bij de SCMP en op Renren, een van de sociale media in China.

Op Youtube staat er een opname van Bidens optreden (de opmerkingen over China komen na 11,12 minuten)
http://www.youtube.com/watch?v=q5LaYKUJ_w8&feature=player_embedded#!

Bronnen: SCMP, Xinhua, BBC, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *