HP en Foxconn investeren 3 miljard $ in Chongqing

logo_hewlettpackard
Computerproducent HP en elektronicabedrijf Foxconn hebben beiden bekendgemaakt samen 3 miljard $ te zullen investeren in een basis in Chongqing die jaarlijks 20 miljoen laptops zal vervaardigen. De investering is HP’s vijfde op drie jaar tijd in Chongqing.
Het is de bedoeling dat de twee nieuwe hoofdgebouwen klaar zijn tegen 2012 en dat de productie bestemd is voor de Europese markten. Viceburgemeester Huang Qifan zei dat de productie met toelevering jaarlijks 400 miljoen yuan zou bedragen, waardoor de ICT-sector  25 % van Chongqings productie zou innemen en daarbij de auto-en motornijverheid van de eerste plaats in de stad zou verdringen. In 2012 zou de investering goed zijn voor 50.000 jobs.
Volgens analisten is de deal toe te schrijven aan goedkopere arbeidskost, lagere grondprijs en belastingvoordelen waardoor de bedrijfstaks maar 15 % bedraagt ipv 25% in de oostelijke kustgebieden. Het wordt een tendens om bedrijfsvestgingen te verplaatsen van oost naar west. Vorig jaar begon Foxconn een verhuis van een deel van de productie van Guangdong naar Hubei en Intel verhuisde zijn test- en assemblage-eenheid van Shanghai naar Chengdu. HP vestigde de afgelopen drie jaar reeds een softwarebasis, een softwaretestcentrum, een callcenter en een productieeenheid van desktops in de stad. Ook het financieel ‘clearance’-centrum van HP Azië werd naar Chongqing verplaatst en in de toekomst wordt de stad hét zwaartepunt van HP in China, terwijl dat nu nog in Shanghai en Jiangsu ligt. Ook Cisco zou Chongqings bestuur benaderd hebben ivm geplande investeringen. Chongqing, dat zich ver in het binnenland bevindt, beloofde ook meer transport via de lucht, waarbij de tweede landingsbaan op de luchthaven met 400 m wordt verlengd, en een treinlijn Chongqing-Shanghai..
Bron: SCMP, People’s Dailylogo_foxconn
 
Lees ook: dossier Chongqing
                  artikel Revival Chongqing

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *