Huairou wetenschapsstad al behoorlijk ontwikkeld

Op 7 jaar tijd werd in Beijings voorstad Huairou een wetenschapsstad uit de grond gestampt. De bouw van 29 instellingen en platforms is al voltooid en 16 zijn er operationeel. Huairou Science City trok ook 23.000 onderzoekers aan. Nu de grote wetenschappelijke instellingen functioneren, wordt eveneens de uitbouw van een bijbehorend industrieel systeem versneld zodat de technologische vooruitgang kan omgezet in toepassingen of commercialisering.

Functiezone Urban Living Room in Huairou Science City Foto China Daily Disclaimer

In mei 2017 kreeg de nogal rurale buitenwijk van Beijing Huairou de opdracht om ontwikkeld te worden tot een hightech en innovatiecentrum met de naam Huairou Science City. 7 jaar later is het de 40 km² grote thuisbasis van meer dan 37 wetenschappelijke instellingen, waaronder zes grote nationale wetenschappelijke en technologische faciliteiten. Het is nu een van de dichtstbevolkte gebieden voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Bovendien heeft Huairou Science City meer dan 23.000 vooraanstaande onderzoekers aangetrokken, waaronder 77 academici van de Chinese Academie van Wetenschappen en de Chinese Academie van Ingenieurswetenschappen, 28 gerenommeerde internationale wetenschappers en meer dan 600 buitenlandse experts. Huairou Science City is een van de vier wetenschapscentra die worden beschreven in China’s 14e Vijfjarenplan (2021-25) voor nationale economische en sociale ontwikkeling en de lange-termijndoelstellingen tot het jaar 2035.  De andere wetenschapscentra bevinden zich in Zhangjiang (Shanghai); Hefei (Anhui) en de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area.

Ziekte in beeld

In het multimodaal biomedisch beeldvormingscentrum dat de naam National Multimode Trans-Scale Biomedical Imaging Center draagt, scant apparatuur in de geavanceerde biomedische beeldvormingsfaciliteit het hele menselijk lichaam om ziekten zichtbaar te maken en maakt er beelden van. Plaatsvervangend hoofd Sun Yujie,van de Academy for Advanced Interdisciplinary Studies aan de Universiteit van Peking en plaatsvervangend directeur van het National Biomedical Imaging Center zegt: ‘Aangezien de ontwikkeling van de hedendaagse levenswetenschappen onlosmakelijk verbonden is met beeldvormingstechnologie, helpt zo’n biomedische beeldvormingsinstelling bij het creëren van een ‘levensobservatorium’ van macro- tot microschaal.’ Na de eerste testfase eind vorig jaar belooft het centrum ongekende precisie te bieden bij het visualiseren van ziektevooruitgang en zo uitgebreid onderzoek en analyse van belangrijke biomedische wetenschappelijke vragen mogelijk te maken, voegde Sun eraan toe

Instellingen

High Energy Photon Source project Foto: China Daily Disclaimer

Andere belangrijke wetenschappelijke en technologische centra in Huairou Science City zijn onder andere de Synergetic Extreme Condition User Facility, High Energy Photon Source, Earth System Science Numerical Simulator Facility, Ground-based Space Environment Monitoring Network en Human Organ Physiopathology Emulation System. Daarnaast huisvest de Science City ook 37 wetenschapsfaciliteiten die handelen over materiaal, ruimte, leven, aardsystemen en informatie en intelligentie; 14 multidisciplinaire onderzoekplatforms over materiaalgenoomonderzoek & onderzoek en testen van geavanceerde lichtbrontechnologie en 17 fundamentele wetenschappelijke en educatieve faciliteiten, waaronder een intelligent analyse- en testplatform voor nieuwe en opkomende vaccins en antilichamen tegen infectieziekten.
Op dit ogenblik is de bouw van 29 instellingen en platforms al voltooid en zijn er 16 operationeel. Het momentum heeft zich dit jaar voortgezet met de introductie van acht nieuwe instellingen en platforms waarvan bij enkele de bouw al is begonnen.

Nijverheid

Nu dergelijke grote wetenschappelijke faciliteiten in gebruik zijn genomen, wordt in Huairou Science City eveneens de bouw van een bijbehorend industrieel systeem versneld om de technologische vooruitgang om te zetten in toepassingen of commercialisering.

In maart breidde Beijing bijvoorbeeld de hightech farmaceutische groep Chunfeng Pharmaceutical zijn tweede fabriek uit in Huairou Science City. Volgens leidinggevende Li Yi van het farmaceutische bedrijf heeft het als moderne hightech farmaceutische groep dringend behoefte aan uitbreiding en modernisering en Huairou Science City is daarvoor geschikt. Li zei dat het bedrijf van plan is om er een project van 70.000 m² te ontwikkelen waaronder een werkplaats voor intelligente medicijnproductie, een inspectiecentrum, een centrum voor de transformatie van medische hulpmiddelen, een academisch werkstation en een centrum voor de uitwisseling en tentoonstelling van traditionele Chinese geneesmiddelen. Als het project eenmaal voltooid is, zal het naar verwachting eveneens een impuls geven aan de hele industrieketen in de biowetenschappensector meent Li.
Om wetenschappelijke en technologische prestaties om te zetten in toepassingen of commercialisatie heeft Huairou Science City meer bedrijven in de industrieketen aangetrokken vooral in geavanceerde wetenschappelijke instellingen in sensoren, nieuwe energie en nieuwe materialen en biowetenschappen. In de sector van de vernoemde biowetenschappen heeft de stad bijvoorbeeld 20 grote biofarmaceutische bedrijven of projecten aangetrokken in medische beeldvormingsdetectie en pathologische analyse, hersenwetenschap en informatiewetenschap,en cel- & gentherapieën.

Steun

onderzoek en testen in lab van geavanceerde lichtbrontechnologie Foto China Daily Disclaimer

Befaamd Chinees-Amerikaans wiskundige Shing-Tung Yau (alias Qiu Chengtong) en beroemd meteoroloog Zeng Qingcun kwamen in de stad werken. Jonge talenten aantrekken brengt echter ook levendigheid.
Om het knelpunt van sterke magnetische velden bij lage temperaturen aan te pakken, richtten verschillende promovendi van de Chinese Academie van Wetenschappen in 2016 samen Multi-Fields Tech op. Volgens oprichter Cong Junzhuang bestaat het bedrijf voornamelijk uit getalenteerde mensen onder de 30 jaar met de jongste promovendus geboren in 1997. Toen het bedrijf naar Huairou Science City verhuisde, bood de Huairou-regering aanzienlijke steun in de vorm van huurverlagingen, financiële investeringen en personeelsregelingen, legt hij uit. ‘Dankzij deze steun maakt het bedrijf nu een snelle ontwikkeling door. We zijn niet enkel in staat om China technische ondersteuning te bieden voor aanverwante gebieden, maar ook om voldoende concurrentieel te zijn op de internationale markt,’ voegde hij eraan toe.
Experts zijn van mening dat dergelijk toptalent een gestage stroom van vitaliteit zal injecteren in de opbouw van een internationaal innovatief ecosysteem. Volgens het ontwikkelingsplan zal Huairou Science City naar verwachting een stedelijk kader voor groei vormen, haar invloed aanzienlijk vergroten en een ondersteuning worden voor de uitbouw van een internationaal centrum voor wetenschap en technologie Het is de bedoeling dat Huairou Science City in 2035 een internationaal gerenommeerde wetenschapsstad en nationaal wetenschapscentrum is in de opmars van China naar de voorhoede van innovatieve landen. Tegen 2050 wil de stad zich volledig ontwikkelen tot een wereldleidende wetenschapsstad en een nationaal wetenschapscentrum om China’s opkomst als wereldwijde grootmacht op het gebied van wetenschap en technologie te ondersteunen.

Het openbaar vervoer tussen Huairou Science City en de hoofdwegen van Beijing zal binnenkort ook worden verbeterd, waardoor het gemakkelijker wordt om van Beijings centrum dat zich op 50 km bevindt naar de wetenschapspark te komen.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email