Huawei kijkt met vertrouwen naar toekomst

Huawei heeft tijdens het eerste semester 23 % meer omzet en 8,7% meer winst gemaakt. De gaten in de leveranciersketting zijn zowel gedicht in de afdeling netwerken als bij de afdeling ondernemingen. Voorzitter Liang beloofde dit jaar opnieuw 120 miljard yuan te zullen investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Voorzitter dr Liang Hua

²
Niettegenstaande Huawei sinds 16 mei op de VS Entity lijst geplaatst werd, realiseerde de onderneming tijdens het eerste semester een omzet van 401 miljard yuan of een vooruitgang met 23,2% in vergelijking met H1 vorig jaar. De netto winst nam tijdens de eerste 6 maanden toe met 8,7%. De afdeling consumenten bracht 220 miljard op, de afdeling netwerken 146 miljard en deze voor de ondernemingen 31 miljard.

De vooruitgang is vooral toe te schrijven aan meer verstuurde smartphones en aan een robuuste vraag naar 5G uitrusting. Dat er geen grote ontwrichting plaats vond, wordt deels toegeschreven aan het overlapeffect waardoor de zaken na 16 mei nog gewoon doorliepen. Toegegeven wordt dat er vele toeleveringsgaten ontstonden in de drie afdelingen, maar dat deze al voor de essentiële onderdelen gedicht werden in de afdelingen netwerken en ondernemingen. Dit betekent bijvoorbeeld concreet dat de leveringen van 5G apparatuur gewoon doorlopen. Huawei heeft dan ook al meer dan 150.000 basisstations uitgestuurd wereldwijd; 11 van de 50 5G contracten werden afgesloten na 16 mei. Bij de ondernemingen opteren 58 van de 100 Global Fortune ondernemingen voor Huawei als partner in hun digitale omschakeling;

Aanwezige pers

Het op de zwarte lijst plaatsen had wel een invloed op de verkoop van smartphones buiten China. Ondertussen is dit al weer terug op 80% van het niveau van voor 16 mei. In totaal steeg het aantal verstuurde smartphones tijdens het eerste semester met 30%. Vooral in China werd een sterke vooruitgang waargenomen: Terwijl het merk vorig jaar instond voor 27,6% van de Chinese markt werd in H1 2019 een sprong van 10% gemaakt tot 38% van de thuismarkt nu. Voorzitter Liang bevestigde voorts dat het gebruik van Android zijn voorkeur heeft, maar als de VS dat verhinderen moet Huawei klaar staan met een eigen alternatief.

Hij beloofde dit jaar opnieuw 120 miljard yuan uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling. De voorzitter onthulde tot slot dat het Huawei Mobile Services ecosysteem nu meer dan 800.000 geregistreerde ontwikkelaars telt en 500 miljoen gebruikers wereldwijd.
Na de persconferentie ontkomt de kijker moeilijk aan de indruk dat de externe moeilijkheden Huawei eerder een nieuwe interne dynamiek met vertrouwen verleend hebben dan te hebben lam gelegd waarin de VS vorig jaar wel in slaagden bij ZTE. Toch ontkende de voorzitter niet dat het bedrijf nog aanzienlijke uitdagingen wachten.

Bron: SCMP, Huawei

Bekijk ook persconferentie op YouTube

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar