Huawei vormt zich om naar bedrijven toe

Omdat de VS-boycot vooral gevoeld wordt in de verbruikersafdeling maakt Huawei van de nood een deugd. Het vormt zich om in functie van bedrijfsnoden waar de 5G-noden kunnen gelenigd door minder gesofistikeerde chips . We overlopen enkele voorbeelden gaande van mijnbouw over aquacultuur en radiatoren voor zonne-energie tot en met slimme voertuigen

Saodaozhuang mijn

Tijdens het eerste semester van 2020 zette de afdeling consumenten 256 miljard yuan om goed voor de helft van de totale bedrijfsomzet. Ondertussen begon de VS boycot te bijten want het aantal verstuurde Huawei smartphones tuimelde tijdens het vierde kwartaal met 42%. Omdat niet vlug beterschap te verwachten valt in de boycot, heeft Huawei het roer omgegooid. Voortaan benadrukt de telecom gigant de opkomende sectoren die minder veeleisend zijn qua gesofistikeerde chips dan smartphones. Wat de chips betreft kan Huawei naar verluidt voor geheel dit jaar over voldoende chips beschikken met de geplande leveringen van 5G stations in binnen-en buitenland.

Een nieuwe sector van toepassingen is de mijnbouw. China telt 5300 steenkoolmijnen en 2700 ertsmijnen. Ren Zhenfei leidt persoonlijk de uitbreiding in de steenkoolrijke provincie Shanxi.  Hij gaat er vanuit dat als deze 8000 mijnen goed kunnen bediend worden, dit kan dienen als een voorbeeld voor het buitenland. Slimme mijnen gebruiken artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things voor automatisering zodat mijnwerkers geen gevaarlijk werk meer hoeven te doen. Daarbij is 5G essentieel voor de werking van  onbemande mijnbouwapparatuur. Al in april kondigden Yuexin Zhineng, China Molybdenum en Huawei Technologies aan dat ze de eerste Chinese onbemande mijn hadden gerealiseerd met 5G.

Deze Sandaozhuang mijn heeft na twee jaar experimentele werking de tijdstest doorstaan. Hier op voortbouwend hebben Yuexin Zhineng en Huawei in maart een overeenkomst getekend om 5G te gebruiken voor onbemande mijnbouw. Volgens hoofdingenieur Yang Hui bij Yuexin Zhineng bevorderen de 5G basisstations de nauwkeurigheid, de stabiliteit en de efficiency van onbemande mijnen. Het gebruik van AI en van volledig geautomatiseerde mijnbouwapparatuur zorgt voor een dynamische real-time monitoring van het productieproces, zodat het optimaal draait. Hij is overtuigd dat 5G de mogelijkheid geeft mijnwerkers beter te beschermen.

Bij de nieuwe Huawei klanten behoort ook een viskwekerij in oost China die twee maal zo groot is als Central Park in New York. De kwekerij is bedekt met tienduizenden zonnepanelen die uitgerust zijn met Huawei omvormers om de vis te beschermen terwijl stroom wordt opgewekt. Elke convertor kost 20.000 yuan of meer dan Huawei’s duurste vouwbare telefoon. Het bedrijf is bijgevolg van plan meer van deze fotovoltaïsche omvormers uit te rollen terwijl China de investeringen in hernieuwbare energie opdrijft. Het 5G bewaking systeem met camera’s maakt mogelijk dat smartphones gebruikt worden om de toestand onder water te controleren. De panoramische HD camera’s die verbonden zijn via 5G werken 24/7. Vroeger zat er niets anders op dan in de vijver te duiken om de groei van de producten in de gaten te houden.

Een andere sector die minder gesofistikeerde chips vereist, zijn autochips die nog gedeeltelijk kunnen betrokken worden van Europese leveranciers. Bijgevolg heeft Huawei een aantal ingenieurs overgeheveld naar de eenheden die aan projecten werken met sensoren voor zelfrijdende auto’s en aan power units voor elektrische voertuigen. Huawei beschikt al over overeenkomsten met verschillende autoproducenten.

Aankondiging op 22/02 van 5toB

Veel wordt verwacht van het 5GtoB initiatief dat 5G wil ontplooien in diverse sectoren. Huawei niet enkel de helft geleverd van de 720.000 Chinese basisstations. Het heeft ook al 1000 5FtoB overeenkomsten met telecom bedrijven en partners getekend in meer dan 20 sectoren. Het gaat om een one stop oplossing die verkoop, operaties en diensten omvat. Deze oplossing bestaat uit vier delen 5GtoB Network, 5GtoB NaaS, 5GtoB App Engine, en 5GtoB Marketplace. Ze werd het eerst toegepast in de staalsector met geautomatiseerde knuppelrotatie, AR-geassisteerde montage op afstand en kwaliteitscontrole van staaloppervlakken.

De telecom gigant hoopt dus met zijn uitbreiding naar de nijverheid toe de terugval in zijn consumentenafdeling te compenseren.

Bronnen: Bloomberg, Huawei

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.