Chinees vaccin voor Olympiërs uit arme landen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft het Chinese aanbod aanvaard om vaccins te leveren voor deelnemers aan de Olympische spelen uit arme landen die niet gevaccineerd zijn. China wil ook de vaccins geven voor VN-blauwhelmen. Het heeft intussen een vaccinatiestrategie voor de eigen bevolking uitgestippeld.

Op de jaarlijkse vergadering van het IOC heeft voorzitter Thomas Bach het Chinese voorstel aanvaard om vaccins te leveren voor zowel de zomerspelen als de winterspelen. Hij verklaarde: ‘We zijn dankbaar voor dit voorstel dat past in de echte Olympische geest van solidariteit’. Ook voor de Paralympische spelen zal China leveren. In de praktijk zullen alleen vaccins nodig zijn voor de armere landen die er zelf niet in slagen hun sportlui te vaccineren. Het IOC zal voor elke gevaccineerde sporter bovendien vaccins kopen voor twee personen in diens thuisland.

De procedure voor goedkeuring van Chinese vaccins door de Wereldgezondheidsorganisatie is nog lopende. Volgens nu bekende gegevens van twee Chinese vaccins zouden ze 51% en 70% bescherming bieden, voldoende volgens de geldende internationale normen, maar minder dan de 95% van Pfizer.

China wil ook zo snel mogelijk alle VN-blauwhelmen gevaccineerd zien en schenkt daarvoor 300.000 vaccins. Die zouden prioritair toegediend worden aan missies in Afrika. Dat werd op 15 maart bekend gemaakt en zal verder met het VN-secretariaat besproken worden.

Voldoende capaciteit

China heeft intussen aan zijn eigen bevolking al 65 miljoen vaccins toegediend. Dat is bijna 5% van de totale bevolking. Aangezien China geen of nauwelijks besmettingen kent, geeft het prioriteit aan vaccineren van actieve personen tussen 18 en 59 jaar die het meest kans lopen besmet te geraken, zoals personeel van luchthavens en gezondheidswerkers. In een tweede fase komen oudere personen en personen met een ernstige aandoening aan de beurt. In fase drie zal iedereen die dit wil zich kunnen laten vaccineren. Fase twee zal nog niet onmiddellijk aanvangen want de beschikbare testdata laten nog niet toe te besluiten dat de thans beschikbare vaccins én veilig én effectief zijn voor oudere personen.

Toch is het de bedoeling tegen einde juni 40% van de bevolking – 550 miljoen mensen- gevaccineerd te hebben. Vorige maand voorzag de planning nog ten laatste halfweg 2022 80% van de bevolking in te enten. De Chinese overheid heeft al vier vaccins van drie bedrijven goedgekeurd. Volgens Reuters moet in principe er genoeg productiecapaciteit zijn om de doelstellingen te halen. De fabrieken zouden jaarlijks 3,6 miljard vaccins kunnen leveren, 3,1 miljard van het type dat twee inentingen vereist en 500 miljoen éénmalige inentingen. Dat zou genoeg moeten zijn voor de volledige Chinese bevolking en de naar schatting van Reuters 463 miljoen dosissen die al aan andere landen beloofd zijn. Maar geen van de drie goedgekeurde Chinese producenten – China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO) of Sinovac Biotech heeft bekend gemaakt hoeveel ze al effectief kunnen produceren. Een ambtenaar van het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie verklaarde onlangs dat volop productiecapaciteit opgebouwd wordt.

Enkele grote steden, zoals Beijing, Hangzhou , Wuhan en Shanghai gaan de inentingen versnellen. Ze roepen de personen die in aanmerking komen op om zich zeker te laten vaccineren. Doordat er praktisch geen besmettingen zijn, twijfelen nogal wat Chinese burgers.

Vijfde vaccin is goed nieuws

Op 17 maart maakte China bekend dat een vijfde vaccin, van het Instituut voor Microbiologie van de Chinese Academy of Sciences, goedgekeurd is voor gebruik in noodsituaties. Dat is goed nieuws omdat dit vaccin van een ander type is dan de vier eerder goedgekeurde. Het is wereldwijd het eerste vaccin van dit type dat goedgekeurd wordt. Momenteel wordt het nog getest in fase 3 in Oezbekistan, Pakistan, Ecuador en Indonesië. In Oezbekistan wordt het intussen al commercieel verdeeld.

Het nieuwe soort vaccin is van hetzelfde type als die tegen hepatitis B, polio, kinkhoest en griep. Het is zeer veilig, in grote hoeveelheid te produceren door weinig gesofistikeerde labo’s, goedkoop en gemakkelijk te bewaren. Uit een beperkt onderzoek blijkt dat het ook zou werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Het is daarom aantrekkelijk voor ontwikkelingslanden. Er zijn nog geen cijfers bekend over de werkzaamheidsgraad. Maar het is van hetzelfde type als het Amerikaanse Novavax, dat een beveiligingsgraad van 96,4% claimt. Een logistiek nadeel is dat drie dosissen binnen de twee maanden nodig zijn.

Bronnen:South China Morning Post, China Daily. Global Times, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *