Infrastructuurwerken in en rond Tibet

Xaluklooster in de steigers

Xaluklooster in de steigers


* Deze week werd in de Tibetaanse stad Xigaze begonnen met de renovatie van het Shaluklooster. De structuur van het gebouw bestaat uit een vermenging van Tibetaanse en Chinese stijlen. De kost bedraagt 16 miljoen yuan en zal twee jaar duren. De werken omvatten versteviging van de gebouwen, onderhoud van de afvalwaterbehandeling en de verbetering van systemen tegen brand en overstroming. Het oorspronkelijk gebouw dateert uit 1027, maar werd herbouwd in 1333. Het gelijkvloers is Tibetaans, maar de eerste verdieping werd gebouwd langs een traditioneel Chinees vierkant en het gebouw heeft glazen dakpannen, wat zeldzaam is in Tibet. Het project maakt deel uit van de renovatie van 22 waardevolle gebouwen uit het Tibetaans patrimonium.
 * In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa werd begonnen met de bouw van een eerste waterzuiveringsstation. Het zal 122 miljoen yuan kosten, volledig gedragen door de regering. In het begin zullen dagelijks 50.000 ton behandeld worden; uiteindelijk wordt het het dubbele. Momenteel wordt het afvalwater in de Lhasarivier gedumpt.
*In augustus wordt begonnen met de bouw van de Xiahe-Labrangluchthaven in de Tibetaanse autonome prefectuur Gannan in de provincie Gansu. Het project van 670 miljoen yuan wil de site, die op 250 km van de provinciale hoofdstad Labrang ligt en dichtbij het Labrangklooster (centrum van de Gele kappen in het Tibetaans boeddhisme), ontsluiten. Gannan heeft een bevolking van 680.000 personen, van wie de helft Tibetanen. Momenteel is het enkel met de buitenwereld verbonden door zigzaggende bergwegen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *