Inkomenskloof minder groot dan gedacht

De kloof tussen rijk en arm in China verkleint en is minder groot dan in het verleden gedacht. Dit heeft te maken met de trek van boer-migranten naar de steden, blijkt uit een recente studie van de OESO over China.
KLOOFBoeren die naar de steden uitwijken op zoek naar werk, vergroten hun inkomen sterk. Met deze groep, die moeilijk te kwantificeren valt, werd in het verleden te weinig rekening gehouden, aldus OESO-economist Richard Herd.
De ongelijkheid in een land wordt gemeten met de GINI-coefficient waarbij nul volledige gelijkheid is, 100 volledige ongelijkheid en 40 de alarmdrempel. Volgens berekeningen van de Chinese Academie voor Wetenschappen bedroeg de GINI-coëfficiënt in 2005 49,6 . De OESO heeft na een betere prijsberekening en het incalculeren van de niet-geregistreerde boer-migranten in de steden becijferd dat de coëfficiënt op 41 stond in 2005 en daalde tot 40,8 in 2007. Sedert 2004 was er een tekort aan werkkrachten in de steden en steeg het maandelijks inkomen van de migranten van 300 à 600 yuan in 2002 tot 1200 à 1500 yuan nu, vertelt professor Wu Yaowu.  Met de nieuwe berekening blijft de kloof tussen arm en rijk toch groter dan in de VS, maar is ze enger dan in Viëtnam, zo merken de Chinese media op.
Het aantal armen volgens de Chinese armoedelijn van 1196 yuan inkomen per jaar, bedraagt 40 miljoen personen, maar als 2 $/dag wordt aangehouden, zou dit aantal tot 100 miljoen kunnen oplopen. Volgens statistische cijfers bedroeg het inkomen van de stedelingen 17.175 yuan in 2009 en dat van de landbouwbevolking 5153 yuan. De laatste jaren doet de regering inspanningen om het inkomen van de boeren te verhogen. Het ministerie van Financiën maakte donderdag bekend  86 miljard yuan toelagen voor de graanboeren te zullen uittrekken om de verhoging van de kost voor zaden, pesticiden en kunstmest te temperen. Vrijdag riep de regering de bouwsector op achterstallige lonen aan migranten uit te betalen voor het Chinese nieuwjaar. Een koppelbaas had in Henan twee migranten doodgestoken nadat ze hun beklag hadden gemaakt 100 yuan te weinig te hebben ontvangen.
Lees ook dossier:   Hoe sociale kloven dichten ?
Bekijk ook Dialogue-uitzending over hoe landbouw steunen (29 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *