Instroom naar Hongkong ETF’s verdubbelde in 2021

Hoewel het voor de lokale beursmarkt te Hongkong een turbulent jaar was, verdubbelde vorig jaar de instroom van Exchange Trade Funds (ETFs). Verwacht wordt dat dit jaar door de strakkere fiscale politiek in de VS meer wereldwijde investeerders verder zullen investeren in  de Hongkong ETFs

Na jaren van stagnatie bereikte de instroom van de 143 Hongkong ETFs $ 10 miljard, het dubbele van 2021. Dit hielp de totale marktactiva stijgen met 9,16% tot $ 55 miljard. Aandelen uit Hongkong en vastrentende ETF’s uit China behoorden tot de drie belangrijkste categorieën die het hele jaar de meeste geldstromen trokken. Niettegenstaande de marktcorrecties trekken de Hang Seng Tech ETFs aan omdat de tech sector als essentieel wordt gezien voor de toekomst van de Chinese economie aldus onderdirecteur Melodie He van  CSOP AM. Dit jaar blijft de stroom robuust, aldus nog He.  40% van deze fondsenstroom komt van vasteland investeerders en de rest van Hongkong investeerders. Chinese obligatie-ETF’s hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de lokale ETF-markt. Volgens de Hongkong beurs HKEX waren Chinese obligatie-ETF’s goed voor 16 procent van de totale instroom van ETF’s in 2021. Het is wel zo dat de Aziatische hoogrentende obligatiemarkt sterk wordt gedomineerd door schuld uitgegeven door Chinese vastgoedreuzen die zich in zwaar weer bevinden.

BlackRock‘s iShares China Government Bond ETF, die pas in oktober 2021 werd gelanceerd, slaagde er ook in om in slechts een paar maanden tijd een sterke instroom binnen te halen. Het fonds heeft in de eerste maand na de lancering Rmb3.25bn ($510mn) opgehaald. De iShares Short Duration China Policy Bank Bond ETF die in dezelfde maand werd genoteerd, had medio november ook Rmb265 miljoen opgehaald. Volgens directeur Rebecca Chua  van Premia Partners, zullen stijgende Amerikaanse rentevoeten en een strakker fiscaal beleid meer wereldwijde investeerders aanmoedigen om zich tot de ETF-markt van Hong Kong te wenden en om in de regio te investeren. Bovendien bereidt de HKEX een nieuw initiatief voor waarbij ETFs zullen worden opgenomen in de Stock Connect van de beurzen te Hongkong, Shenzhen en Shanghai. De voorbereidende werken hiervoor zouden klaar zijn na de eerste jaarhelft.   

Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *