Qingdao haven gaat groen met waterstof tankstations

De haven van Qingdao die zich wil positioneren als groene haven bouwt tegen maart een waterstof tankstation dat elke dag 50 waterstof-brandstofcelvoertuigen kan opladen en deel uitmaakt van een ruimer demonstratieproject. De haven wil eveneens meer een beroep doen op zonne- en windenergie in de energiemix.

Qingdao haven

De Qingdao haven is de op één na grootste im/export haven in China. Tegen maart moet een waterstof tankstation klaar zijn, het eerste dat zich in China bevindt binnen een havenzone. Het wil een rolmodel zijn voor andere havens die grote energieverbruikers zijn. Het project bestaat uit twee fasen en is ontworpen voor een dagelijkse waterstoftoevoercapaciteit van 1.000 kg die elke dag 50 waterstof brandstofcel voertuigen kan bedienen. De eerste fase van het project beslaat een oppervlakte van 4.000 vierkante meter en goed voor de helft van de totale capaciteit. Het duurt slechts acht tot tien minuten om een cel voertuig met waterstof te vullen. Qingdao Port begon drie jaar geleden met het leveren van waterstofenergie aan container vrachtwagens met behulp van relais tankwagens, waarvan het vullen echter ongeveer een uur duurt. Sinds juni 2020 gebruikt de haven ook waterstof brandstofcellen bij het verplaatsen van zes portaalkranen op de volledig geautomatiseerde containerterminal van de haven en werd daarmee de eerste haven ter wereld die dit deed.

Waterstof laadstation van Sinopec

De Shandong Port Group is van plan drie tot vier jaar uit te trekken voor het demonstratieproject waarbij drie waterstoftankstations, een door waterstof aangedreven energievoorzieningssysteem en 10 door waterstof aangedreven portaalkranen. Daarnaast voegt de havengroep 600 voertuigen op waterstof toe aan haar wagenpark.

Tezelfdertijd zal de haven meer zonne- en windenergie gebruiken. Momenteel zijn meer dan 3.900 m² magazijn- en regen daken op de volledig geautomatiseerde terminal van Qingdao Port uitgerust met fotovoltaïsche installaties die 800.000 kilowattuur stroom kunnen produceren. Jaarlijks schijnt de zon gedurende 1260 uren. Nu hebben fotovoltaïsche installaties in het havengebied het vermogen om energie op te wekken met een piek van 800 kilowatt, wat naar schatting helpt om 742 ton CO2-uitstoot per jaar te verminderen. In de haven werden in januari ook twee 31 meter hoge windturbinegeneratoren gebouwd, die na ingebruikname naar verwachting 480.000 kWh aan stroom zullen genereren.

chineseintelligence.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *