Intelligente netwerken voortaan genormeerd

State Grid Corporation, de grootste Chinese electrisch netbeheerder, heeft normen bekend gemaakt voor  een smart grid, of intelligent netwerk.
defaultDeze normen zullen uitgetest worden in 228 pilootprojecten. Op vraag van State Grid zal de regering de invoering deze normen opnemen in het national ontwikkelingsplan 2011-2015; State Grid Corp. hoopt zo  tegen 2020 een aantal ervan als gestandaardiseerde wereldnormen te kunnen doorduwen.
Intelligente netwerken produceren steeds energie op de goedkoopste plaats en regelen ook de verbruikende toestellen zodat zij vooral werken wanneer de stroom het goedkoopst  is. China is het land waar deze netwerken het snelst groeien en het enige waar de projecten van producent tot verbruiker doorlopen. Onze  dubbele tellers met dag- en nachttarief en tellers die via het internet afgelezen worden zijn een begin van intelligente netwerken. Intelligente netwerken  zijn essentieel om belangrijke verspreide productiecapaciteiten aan wind-en zonneenergie efficient te kunnen opnemen in het net. China  wil op dit gebied met  de USA samenwerken.
Op de Wereldtentoonstelling in Shanghai heeft State Grid een eigen paviljoen op Puxi en daar wordt het intelligente netwerk gedemonstreerd. Gewone bezoekers vinden het te technisch om te begrijpen, zelfs niet de huiscomputer die alle huishoudelijke toestellen controleert en het verbruik optimaliseert om de rekening voor de electriciteit te verminderen. Om de huidige systeem optimaal te laten werken moet de bewoner van de woning wel regelmatig de grafieken bekijken en zijn  verbruiksgedrag zo veel mogelijk aanpassen,  bvb de wasmachine programmeren voor de goedkoopste uren, de oplader van  de electrische auto idem, de airco programmeren om op de duurste stroomuren gedeeltelijk stil te liggen, enz.; in ondermeer de USA en Australië schijnen deze experimenten weinig succesvol; gebruikers voelen meer voor  volautomatische regelingen van toestellen waarvoor dit mogelijk is.
State Grid Corp.zal dit jaar voor 37 miljard dollar investeren in zijn netwerken.Daarvan  zou drie miljard gaan naar de pilootprojecten voor intelligente netwerken. Er komen dit jaar al 6209 laadpunten voor electrische auto’s  in 27 steden. Veel van de componenten van een intelligent network ontwikkelt State Grid  Corp.  zelf; IBM, Microsoft en Cisco hopen  ook in de koek te delen.
Bron:China  Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *