Wereldrecord beursintroductie wordt op 16 juli gebroken

De Chinese staatsbank Agricultural Bank of China (ABC), is in de laatste rechte lijn voor de  officiele introductie op de beurzen van  HK en Shanghai op 16 en 15 juli. Het moet de grootste   beursintroductie  ooit in de wereld worden.
defaultIn   HK is door institutionele beleggers al ingetekend op tien maal het totale aantal voor hen voorziene aandelen. Op 30 juni is ook in Shanghai de inschrijving voor de Chinese institutionele beleggers begonnen. Op 6 juli komen de privé-beleggers aan de beurt. Men verwacht van  die kant minder enthousiasme. Institutionele beleggers viseren meer groei op lange termijn en stabiliteit, privé-beleggers winsten op korte termijn.
ABC heeft op voorhand  een prijsvork vastgelegd waarbinnen men kan bieden, maar verwacht wordt dat alles aan  het maximum zal geplaatst worden. ABC heeft wel het maximum in Shanghai –wegens het recente  zwakke beursklimaat aldaar- 13% lager moeten zetten dan in HK.
In totaal worden zowat 48 miljard aandelen uitgegeven, met mogelijks 15% extra. HK en Shanghai zouden gezamenlijk 23 miljard dollar vers kapitaal opbrengen – 13 miljard in HK en 10  miljard in Shanghai. Dat zou dan een miljard meer zijn dan het vorige beursrecord van de eveneens Chinese staatsbank ICBC  in 2006.
ABC is een staatsbank en de Chinese staat houdt , zoals bij de drie andere staatsbanken en de staatsbedrijven op de beurs in het algemeen, na de beursgang een stevige meerderheid van de aandelen in handen;  in dit geval volgens onze berekening op basis van  de prospectus zowat 80% – cijfers hierover worden noch in de Chinese, noch in de westerse media vermeld. Het is de derde grootste bank van China en was  in 2008 nummer 8 in de  wereld wat winst betreft.
ABC is de laatste van de vier Chinese grote staatsbanken om naar de beurs te trekken. De  bank werd lang gezien als een moeilijk geval met veel slechte kredieten op de  balans, zodat  de sanering langer duurde dan bij de anderen.  In oktober 2009 kreeg ABC nog een cash-injectie van 19 miljard dollar van een door de Chinese staat opgerichte ‘bad bank’- een instelling die slechte kredieten overneemt. Daardoor is ABC nu  50% eigendom van die ‘bad bank’ en 50% rechtstreeks van het Ministerie van Financiën.
De beursintroductie nu komt er uiteindelijk nog later dan voorzien, want de bank heeft eerst met een aantal institutionele  beleggers overlegd over de aankoop van grote pakketten aandelen, zodat ze niet konden verrast worden door de snel omslaande stemming op  de beurzen vandaag. Zo zou afgesproken zijn dat het Chinese nationale Pensioenfonds voor bijna 3 miljard dollar aandelen zou aankopen. Ook buitenlandse fondsen  hebben zich op voorhand geëngageerd.
Bron Financial Times, China Daily, e.a

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *