Internet platformen danken verder af

Het afgelopen jaar hebben 35 online bedrijven personeel afgedankt. De huidige afdankingsgolf staat in schril contrast met het royaal uitstrooien van bonussen tijdens de hoogdagen rond 2015. In de toekomst wordt een minder stormachtige groei verwacht.

Duizenden arbeidskrachten hebben bij 35 online bedrijven hun baan verloren in de vele subsectoren die de internetplatformen bestrijken. Zelfs de titanen als Alibaba, ByteDance, en Baidu waren er niet immuun voor. De huidige afdankingsgolf staat in schril contrast toen zotte bonussen vele extra maanden (tot 100!) salaris inhielden met in extreme gevallen tot zelfs een Tesla wagen

Recent

Recrutering bij Alibaba

Na in augustus al in het personeel gesneden te hebben, dankte ByteDance in november 1000 personen af van zijn online onderwijs afdeling. Concurrent Kuaishou bedankte het midden management en ‘minder presterende’ werknemers in december, sneed in diverse eenheden in januari en schrapte in werknemersvoordelen in december. Baidu startte eveneens in december met afdankingen in het gedeelte mobile business. De streaming video site iQiyi bedankte ook in december 30% van zijn 7800 personeelsleden. Spelontwikkelaar Perfect World is van plan 1000 banen te schrappen, zo werd op 25 januari bekend.

Online onderwijsbedrijven behoorden tot de ergst getroffenen. Alle grote spelers waarbij New Oriental, TAL en Gaotu   beëindigden hun naschoolse bijles. New Oriental-oprichter Yu Minhong bevestigde vorige maand dat zijn bedrijf 60.000 werknemers heeft ontslagen en de omzet in 2021 met 80% zag dalen. E-commerce, een ander sterk gereguleerd gebied, ervaart ook inkrimping. Online kruidenier Dingdong Maicai plande in januari om van 20% tot 50% van het personeelsbestand in zijn kernbedrijfseenheden af te danken, terwijl Meicai, een Chinese app die producten van boer tot bord levert voor restaurants, ongeveer 40% van zijn resterende personeelsbestand wegsneed na de halvering van het personeelsbestand in september. Youzan, een van China’s grootste e-commerceservicebedrijven, is naar verluidt van plan begin 2022 1.500 mensen of bijna 30% van zijn werknemers, te ontslaan. Laatste in de rij is DidiChuxing dat volgens LatePost 20% van zijn personeel zou laten gaan: Didi telt 16.000 voltijdse werknemers waarvan 14.600 in China. De ontslagen personen zullen een schadeloosstelling ontvangen van hun maandsalaris vermenigvuldigd met hun  aantal jaren anciënniteit plus een extra maand, zoals de wet het vereist.

Trager

Laatste in de rij: ook Didi ontslaat

In het verleden kenden de internetbedrijven die nauwelijks aan regelgeving onderhevig waren,  hoge groeivoeten. . De controle werd het afgelopen jaar bijgestuurd met vooral de anti-monopoliewet. De tech groten trokken in het verleden personeel aan met hoge salarissen en ruime voordelen. Het gevolg was veel overbodige functies en een algeheel inefficiënt gebruik van menselijke hulpbronnen. Nu beginnen de zwaargewichten te beseffen dat ze hun budget moeten oprekken in een omgeving waar het niet langer zo gemakkelijk is om enorme winsten te behalen. Door te snijden in het personeelsbestand van verliesgevende eenheden of die te maken hebben met strenge regelgeving, heffen technologiebedrijven minder winstgevende activiteiten op om efficiëntie en grotere winstmarges te bereiken.

Uit angst voor een dreigende recessie hebben leidinggevenden van grote technologiebedrijven gezworen zich te concentreren op kernactiviteiten en waarde creatie. In november verklaarde Tencent-voorzitter Pony Ma dat het bedrijf zijn inspanningen rond zijn belangrijkste inkomstenbronnen, zoals cloud services en gaming, zou opvoeren, terwijl Alibaba en Kuaishou hun zinnen hebben gezet op de buitenlandse markt als belangrijke groeimotor. Naar mate bedrijven meer stappen zetten om de kosten te verlagen, is het enige wat zeker lijkt is dat de sector te maken zal krijgen met een langzamere ontwikkeling.

SCMP  technode.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *