Censureerde Twitter positief bericht over Olympische Winterspelen?

Een aantal deelnemende athleten hebben hun tevredenheid uitgedrukt over de vlekkeloze organisatie van de Olympische winterspelen in Beijing. Een drievoudige Amerikaanse Olympische kampioen beweert dat zijn lovende commentaar door Twitter verwijderd werd.

Vrijwillige medewerkers

De 25-jarige Amerikaanse skiër Aaron Blunck, die al drie keer goud won op de spelen, verklaarde dat China een de organisatie buitengewoon goed had aangepakt. Hij sprak over ‘a stellar job’. Hij gaf daarbij kritiek op de buitenlandse media die bevooroordeeld verslag zouden uitbrengen. ‘Iedereen- van stafleden over Covid-testers tot verantwoordelijken voor de huisvesting – hebben er waarschijnlijk, echt, één van de beste Olympische spelen ooit van gemaakt’.

Blunck zorgde voor controverse toen hij op Instagram liet weten dat zijn Twitter account na zijn positieve commentaar zonder uitleg opgeschort werd, ongetwijfeld op last van de Amerikaanse overheid. ‘Aaron Blunck is hier om de waarheid te zeggen en wordt gestraft door zijn eigen regering’.

Twitter heeft intussen bevestigd dat de account opgeschort was, maar dit gebeurde ‘per vergissing’ en hij is intussen terug actief. Maar internationale media zoals de South China Morning Post beweren dat de account sinds juli niet meer gebruikt werd en al in september offline ging.

Twitter is niet aan zijn proefstuk wanneer het erop aan komt positieve berichtgeving over China te weren. In 2019 werd een groot aantal Chinese accounts geblokkeerd wegens hun berichtgeving over Hongkong.

Meer positieve reacties

Ook andere Amerikaanse atleten kwamen volgens de Hongkong krant South China Morning Post met positieve reacties. De snowboardster Tessa Maus die een dagelijkse vlog bijhield voor haar supporters, vertelde met tranen in de ogen hoe hartelijk het onthaal was in Beijing. Ze was onder de indruk van de lekkere Chinese keuken die binnen de Olympische bubbel geserveerd werd. Skiër Alex Ferreira zei:’ Ik vind dat alle mensen en de staf in het Olympisch dorp zo eerlijk en vriendelijk waren, het was een gelukkige gemeenschap…het is verfrissend en prettig om zien’.

Het persagentschap Xinhua legt zelf de nadruk op de geslaagde beheersing van Covid-19. Er zijn geen kruisbesmettingen geweest tussen mensen in de Olympische bubbel en er buiten. Binnen de bubbel met 15.000 buitenlandse gasten piekte het aantal besmettingen tot 26 op 2 februari en viel voor het eerst op nul op 13 februari. In totaal werden voor de Spelen tot 14 februari anderhalf miljoen coronatesten afgenomen, waarvan er 490 positief waren.

Buitenlandse gasten waren over het algemeen erg positief over de coronaveiligheid van de spelen. Christophe Dubi, die voor het IOC de spelen moest leiden verklaarde:’ Geen inspanningen zijn gespaard, geen steen niet omgedraaid om iedereen veiligheid te bieden. De hele operatie was ongezien gesofistikeerd. Het was een absoluut uitzonderlijke prestatie’.
De Chinese organisatoren verspreidden een leuk promotiefilmpje voor de spelen.

Bronnen: South China Morning Post, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *