Veilig met de metro in Xian

Iemand liet op 13 maart via social media weten dat Lijn3 van de metro in Xian niet veilig was. De te dunne stroomdraad in de elektrische leidingen voldeed niet aan de veiligheidsnormen. De overheid heeft krachtig ingegrepen en vervolgt het verantwoordelijke bedrijf.

De informant kon het weten, als ex-werknemer van de maatschappij Aokai Cable Co. Ltd. die de bedrading van lijn 3 van de metro in Xian had aangelegd.

De klokkenluider en de firma

De post op online forum Tianya getiteld ‘durft u in Xian nog met de metro te gaan?’ werd later verwijderd, maar was intussen verspreid. Volgens de klokkenluider had zijn werkgever ondanks de slechte kwaliteit van zijn materiaal een miljoenencontract gekregen dank zij connecties met staatsbedrijf Xian Metro. De eerste reactie van Aokai was dat de leidingen getest waren door de lokale keuringsdienst. De firma diende een klacht in vanwege ‘een aanval op de reputatie van de zaak’.

Ingrijpen

Op 15 maart liet de adjunctburgemeester echter weten dat de stad enkele monsters van de bedrading zou laten onderzoeken. Na het weekend kwam de uitslag dat de vijf monsters van draden in het laagspanningsnet van de metro niet aan de normen bleken te voldoen. De commissie voor discipline-inspectie meldde de stopzetting van activiteiten in de onderneming en een onderzoek naar vroegere projecten waarbij ze betrokken was. Er zal specifiek worden gekeken naar mogelijke misbruiken of medewerking door functionarissen van de staat.

Door het stof

De politie arresteerde vervolgens acht personen. De productie en levering van producten van inferieure kwaliteit is strafbaar in China, maximaal met levenslang. Een woordvoerder van Aokai kwam op de lokale televisie. Zichtbaar aangedaan gaf hij toe dat de kabels van ondermaatse kwaliteit waren. Hij bood verontschuldigingen aan en ging hierbij op de knieën. Metro Xian kondigde aan dat ze de ondeugdelijke kabels direct zouden vervangen. De beheerder van de metro in Xian zei dat er echter van een veiligheidsrisico geen sprake was geweest. Een expert isolatie van elektrisch materiaal van de Jiaotong Universiteit in Xi’an, bevestigde dat. Een deskundige in een andere stad sprak hem echter tegen.

De consequenties

Een dag later volgde Chengdu het voorbeeld van Xian, en de ondernemingen van de stadsregering daar zegden de samenwerking met Aokai voor een nieuwe tramlijn op. Het is een zware slag voor Aokai na vijf jaar van overwegend succesvol ondernemen. Het bedrijf voert contracten uit voor een aantal staatsbedrijven en werkt ook in andere steden, bijvoorbeeld Chongqing, voor spoorweg- en metromaatschappijen. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat er op de kwaliteit van de diensten van de maatschappij wat aan te merken valt.

Wang-effect?

Het incident lokte veel commentaar uit op internet. Sixthtone.com heeft de indruk dat de nieuwe partijsecretaris  van Xian zijn snel ontstane reputatie als doortastend type alweer waarmaakt. Sinds Wang Yongkang in december de functie heeft overgenomen is er in de stad ook letterlijk een grote schoonmaak. (Van Wang wordt verteld dat hij persoonlijk meehelpt de sigarettenpeuken van straat te halen, voor een nette omgeving). Het toezicht op de verwerking van het afvalwater is nu strenger en drie lakse hoge milieuambtenaren werden ontslagen, na kritiek op hen in een televisieprogramma.

De metro in China, durft u het aan?

Meer dan 40 jaar geleden werd de eerste metro van China aangelegd in Beijing. Tientallen Chinese steden hebben sindsdien een ondergronds treinsysteem gekregen en in nog eens tientallen andere steden is het werk eraan in uitvoering of staat het op stapel. De veiligheid van het openbaar vervoer is sinds de ramp van Wenzhou een hot issue in China. Lijn 3 van Xian is in november 2016 geopend en vervoerde op de eerste dag meer dan 300.000 mensen. Het is niet zeker dat de elektra van de metro in Xian echt gevaarlijk was. Het is echter beter mogelijke risico’s uit te sluiten, dan maatregelen te nemen na een ramp zoals zo vaak gebeurt.  Wie in Xian met de metro reist kan dat nu in elk geval met een gerust hart doen. Dat is waarschijnlijk te danken aan een moedig burger en bestuurders met verantwoordelijkheidsgevoel.
Sixthtone.com, The Paper (nieuwe Chineestalige krant verbonden met sixthtone), Caijing, Sina, SCMP, Caixin
video van de woordvoerder van Aokai die excuses maakt https://www.youtube.com/watch?v=qfUD8w-cvjA
video van Wang Yongkang die een sigarettenpeuk opraapt  http://news.sina.com.cn/c/nd/2017-02-15/doc-ifyarmcu6021054.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *