Jaarlijks 400 miljard voor elektriciteitslijnen

De stijgende behoefte aan elektriciteit en het feit dat de opwekking ver plaats vindt van de verbruikerscentra nopen China de komende jaren jaarlijks 400 miljard yuan te gaan besteden aan de uitbouw van het elektriciteitsnetwerk. Nu is een tiende van de centrales voor windenergie nog niet verbonden met het netwerk.

uhvdcHet Chinese elektriciteitsverbruik steeg tussen 2008 en 2013 met 51 %. Dit energieverbruik zou naar verwachting pieken tussen 2035 en 2040 volgens een rapport van Climatescope. Het Internationaal Energie Agentschap raamt dat China van nu tot 2040 zowat $ 4000 miljard zal moeten spenderen aan de uitbouw en verbetering van het elektriciteitsnetwerk. Vorige maand tekende China met de VS een verklaring waarin het belooft fossiele brandstoffen te zullen afbouwen ten voordele van hernieuwbare energie. Momenteel zijn echter 10 % van de afgewerkte centrales voor windenergie niet verbonden met het net. Verder bevinden de mogelijkheden voor waterkracht centrales zich overwegend in het zuidwesten, ver van de verbruikerscentra in het oosten. Daartegen is China van plan om zijn netwerk uit te rusten met slimme technologie en met UHV (ultra-high voltage)-lijnen.
Dit jaar zal de grootste elektriciteitsverdeler State Grid Corp 400 miljard yuan ($ 65 mld.) spenderen aan de uitbouw en verbetering. Dit tempo zou aangehouden worden niet enkel wegens de stijgende behoeften, maar ook door het stijgend aandeel van meer duurzame energiebronnen dan de fossiele brandstoffen. Volgens het akkoord tussen de presidenten Obama en Xi Jinping zou China tegen 2030 1000 GW moeten installeren aan energie met nul-uitstoot, een equivalent van de totale capaciteit nu. Dit is een vrij grote uitdaging voor State Grid dat evenwel nu al voor 100 GW aan wind- en zonne-energie doorstuurt via het net. Dit is zowat het equivalent van de gehele som aan duurzame energie die Duitsland voorbrengt.
Woordvoerder Zhang voorspelt dat China tegen 2030 400 GW aan bijkomende waterkracht logostategrid50 GW aan windenergie en 300 GW aan zonne-energie nodig heeft. Omdat de opwekking van hernieuwbare bronnen overwegend in het westen plaats vindt en het verbruik in het oosten, is State Grid van plan om tegen 2017 180 miljard te spenderen aan 8 UHV lijnen. Aan de regering werd al het voorstel gedaan voor het aanleggen van 13 bijkomende lijnen. De technologie laat toe een groter volume over lange afstand door te sturen met minder verlies tijdens de transmissie. China State Grid stuurt al 8 GW aan windenergie en 1,26 GW aan zonne-energie uit Hami (Xinjiang) door naar Zhengzhou in Centraal China. Men is ook bezig met voorbereidend werk aan een 3500 km lijn van Zhundong (Xinjiang) naar Anhui.
Bronnen: Bloomberg, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Jaarlijks 400 miljard voor elektriciteitslijnen

  1. Nou die overeenkomst om over te gaan naar zonne- en windenergie en de fossiele energie te gaan afbouwen geldt pas vanaf 2030. Voorlopig gaan we dus maar rustig door met kolen en olie.

  2. @ Theo
    Voorlopig rustig doorgaan klopt niet helemaal. Het halen van de objectieven voor 2030 vereist een traject dat China nu al volgt en het nu al de grootste op gebied van zon- en windenergie maakt. Het akkoord met de VS ligt in lijn met wat China nu al doet. Ik ga ervan uit dat indien de ontwikkelde landen zich echt tot ernstige inspanningen engageren China ook nog wel verder zal kunnen en willen gaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *