Regeringsvoorstel: hukou mogelijk na 6 maand verblijf in de stad

De juridische dienst van de regering heeft een voorstel uitgewerkt om migranten voor de stedelijke hukou in aanmerking te laten komen na een verblijf van 6 maand in de stad. Daardoor zouden ze toegang krijgen tot de stedelijke sociale diensten die tot voor kort enkel voor de stedelingen waren voor behouden. Het plan is aan de bevolking en de lagere overheden voorgelegd.

verblijfsvergunning

Verblijfsvergunning in Nantong


Tot voor kort konden de boeren-migranten die naar de stad trekken om werk, enkel van een tijdelijke verblijfsvergunning genieten in de stad. Die geeft hen niet het recht op gratis leerplicht voor de kinderen, hulp bij werkloosheid, ouderenzorg of andere welzijnsvoorzieningen. De laatste jaren werd die discriminatie almaar meer ter discussie gesteld. In juli kwam de regering met het plan dat het voornemen inhield om 100 miljoen migranten tegen 2020 te helpen bij hun vestiging in de (kleinere) steden en dit met het oog op een volledige afschaffing van de tweedeling op termijn. Vorige maand schrapten al enkele provincies de opdeling. Het voorstel van de regering wil dus dat de stedelijke registratie toegekend kan worden na 6 maanden verblijf in de stad aan personen met een vaste baan.
Het is nu vooral uitkijken naar de reactie van de lokale besturen want vooral de grote steden met hun goede scholen en ziekenhuizen voelen de druk van de interne migrantiestroom. Naar schatting kost de integratie per migrant in de stad 100.000 yuan. Het nieuwe voorstel stelt verschillende benaderingen voor hoe migranten de felbegeerde hukou status kunnen verkrijgen. Er wordt een puntensysteem voorgesteld dat gebaseerd is op werk, huisvesting en sociale zekerheid. Dus niet op basis van diploma’s. Volgens het Bureau van Statistiek willen 170 miljoen migranten de stedelijke verblijfsrechten. De hukou opdeling dateert van 1958 en was er op gericht de trek naar de steden af te remmen. Met de hervormingspolitiek was dat beleid achterhaald.
Bron: China Daily
Lees ook achtergrond artikel over het migrantenprofiel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *